Business Internaţional

Giganţii tech americani, sub presiuni crescânde pentru a contribui la taxe pe măsura afacerilor

Giganţii tech americani, sub presiuni crescânde pentru...

FranŢa a devenit recent ultima ţară dintr-o serie în creştere de ţări care pun presiune pe giganţii tech americani să-şi plătească corect taxele, autorităţile fiscale franceze începând să solicite plata a milioane de euro de către aceştia, în condiţiile în care acestea merg mai departe cu introducerea unei taxe pe serviciile digitale, stârnind mânia Washingtonului.

Facebook şi Amazon se numără printre companiile care au primit comunicări din partea autorităţilor franceze în ultimele zile, în care acestora li se cere să plătească taxa pe 2020, potrivit Financial Times.

Colectarea taxei respective, despre care Washingtonul spune că este un exemplu de practică comercială incorectă pentru că afectează în mare măsură companii americane, riscă să reaprindă tensiunile comerciale transatlantice şi să atragă noi tarife împotriva Europei cu câteva săptămâni înainte de instalarea lui Joe Biden.

America este acum aşteptată să impună tarife de 25% pe poşete şi produse de make-up franceze în valoare de 1,3 mi­liarde de dolari, după ce a ameninţat cu tarife de 100% pe şampanie şi brânză.

Mai multe guverne fie au introdus, fie intenţionează să introducă propria taxă pe servicii digitale. Acestea argumentează că firmele tech plătesc prea puţine taxe pe profiturile realizate în multe ţări, în parte pentru că acestea le înregistrează în jurisdicţii cu taxe scăzute, ca Irlanda.

Spania anunţa la începutul acestei luni că va impune o taxă de 5% pe giganţii de streaming ca Netflix, fondurile obţinute astfel urmând să susţină producţia de filme spaniole.

Guvernul ceh anunţa la rândul său că va introduce o taxă digitală de 5% pe veniturile locale ale giganţilor online ca Amazon, Google şi Facebook, obiectivul fiind de a creşte veniturile statului, dar şi de a crea un mediu concurenţial corect.

Şi Vietnamul a anunţat recent că va impozita veniturile Netflix. Ţara face eforturi de ani întregi pentru a colecta taxe de la giganţi ca Facebook, Google şi Netflix, potrivit vnexpress.net.

La ultima reuniune de la sfârşitul acestei luni, ţările G20 s-au angajat de asemenea să găsească o cale de a taxa giganţi tech ca Google, Amazon, Facebook sau Microsoft.

De cealaltă parte, Statele Unite vor publica în curând rezultatele unor anchete privitoare la deciziile Austriei, Italiei şi Indiei de a impozita veniturile locale ale companiilor ca Facebook, ceea ceea ce ar putea duce la tarife retaliatorii, scrie Bloomberg.

Ar putea fi de asemenea anunţate decizii privitoare la Indonezia, Marea Britanie şi Turcia.

Revenind la Franţa, cererea Parisului de colectare de taxe reprezintă sfârşitul unui armistiţiu cu Washingtonul, notează Financial Times. Cele două părţi au căzut de acord în ianuarie să permită mai mult timp pentru desfăşurarea discuţiilor privind un cadrul multilateral de impozitare supervizat de OCDE.

Ca parte a acelei pauze, Franţa a fost de acord să stopeze temporar colectarea taxei sale digitale. SUA au suspendat însă discuţiile cu ţările OCDE în iunie. Niciun fel de soluţie nu este aşteptată până la mijlocul anului viitor.

Franţa a anunţat că vrea o propunere UE la începutul anului viitor pentru impozitarea serviciilor digitale la nivel european în cazul în care discuţiile la nivel de OCDE nu înregistrează niciun progres. Opţiunea sa preferată rămâne însă o soluţie internaţională prin intermediul organizaţiei.

Cât priveşte tabăra americană, Brian Jenn, fost oficial al Trezoreriei americane, arată că nu se aşteaptă ca poziţia Washingtonului să se schimbe fundamental sub conducerea lui Joe Biden.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO