Business Internaţional

Gigantul AIG a fost nationalizat. America este in haos financiar

Gigantul AIG a fost nationalizat. America este in haos financiar

Sursa: Reuters

17.09.2008, 20:43 583

Grupul american AIG - actionarul AIG Life, AIG Romania si AIG Pensii - a fost salvat in extremis de la faliment de un imprumut in valoare de 85 mld. $ acordat de Rezerva Federala (Fed), in schimbul caruia statul a preluat 79,9% din actiuni.

AIG, care pana recent a fost cel mai mare grup de asigurari din lume, a devenit astfel companie de stat. Actiunile AIG erau cotate ieri la ora 17.00 la 2 $, in scadere cu 44%. Titlurile asiguratorului au pierdut peste 90% din valoare intr-un an.

Furtuna de pe pietele internationale a continuat ieri: Rusia trece prin cea mai grava criza din ultimul deceniu, dupa ce Bursa s-a prabusit, iar Morgan Stanley incearca sa nu se transforme in urmatoarea banca de investitii care intra in faliment.

In Romania, AIG are peste 500.000 de clienti pe asigurari de viata si circa 270.000 la fondul de pensii obligatorii, dar si multi clienti companii pe partea de asigurari generale. Pana de curand, toti acesti clienti stiau ca economiile lor sunt administrate de cel mai mare grup de servicii financiare din lume, cu o istorie de aproape 100 de ani, acesta fiind poate si unul din principalele motive pentru care au ales sa cumpere asigurari sau pensii de la AIG. In ultimele zile, cateva zeci de clienti au sunat la sediul AIG Life, a doua companie din piata asigurarilor de viata, pentru a cere mai multe informatii despre ce se va intampla cu contractele lor in urma acestei crize.

"Clientii AIG Life Romania vor continua sa beneficieze de toate conditiile stipulate in contractele lor, fara a fi afectati in vreun fel. Contractele lor de asigurare sunt reglementate de legislatia in vigoare, iar rezervele pe care AIG Life le detine in Romania reprezinta o garantie a promisiunilor contractuale facute", afirma Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life. El afirma ca grupul AIG nu a retras lichiditati din Romania, chiar daca a anuntat ca va atrage 20 de miliarde de dolari de la subsidiarele pe care le detine in 130 de tari.

"Companiei AIG Life Romania nu i s-au cerut lichiditati spre a fi virate. Banii clientilor sunt constituiti in rezerve, investite in marea lor majoritate in instrumente fixe in moneda locala. Strategia de investitii este reglementata de legislatia in vigoare, care nu permite transferul banilor", sustine Alexandrescu.

AIG Life, prezenta in Romania de zece ani, a avut o cifra de afaceri de 68 de milioane de euro anul trecut si administreaza active totale de peste 175 de milioane de euro.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in cazul in care o companie de asigurari intra in faliment toate obligatiile acesteia fata de asigurati sunt platite din Fondul de garantare, organism infiintat in urma cu 12 ani pentru astfel de situatii. La acest fond contribuie companiile de asigurari, iar sumele adunate pana acum sunt de circa 60 de milioane de euro, potrivit unor surse. CSA a precizat recent ca societatile AIG din Romania au o situatie financiara stabila si ca merg pe profit.

In ceea ce priveste fondul de pensii private administrat de AIG, autoritatea de supraveghere sustine ca acesta nu are nicio problema si ca singurul efect care ar putea sa il aiba criza asupra pensiilor private este conservarea sau scaderea randamentului investitiilor.

"Criza prin care trece AIG nu are nicio influenta asupra clientilor din Romania. Aici, companiile din grupul AIG functioneaza dupa legislatia romaneasca si au o situatie stabila", afirma Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul in care un fond trece prin probleme grave, clientii acestuia sunt transferati de Comisie la alte fonduri din piata. In cazul in care clientii unui fond vor sa se transfere singuri la un alt fond, ei sunt penalizati cu 5% din valoarea activului daca acest lucru se intampla in primii doi ani de la aderarea la fond. In perioada urmatoare, transferul este gratuit.

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri a treia zi de scaderi consecutive, accentuarea turbulentelor de pe piata financiara determinand unele dintre fondurile care activeaza pe piata noastra sa-si lichideze portofoliile, sunt de parere brokerii.

Din cauza lichiditatii foarte reduse si a lipsei de cumparatori locali de calibru care sa absoarba pachetele puse la vanzare de acestia, cotatiile celor mai mari companii listate au inregistrat si ieri pierderi importante.

Actiunile BRD au afisat pe parcursul zilei de ieri o scadere de peste 8%, insa si-au mai revenit pe final si au inchis pe minus cu 3,8%, ducand pierderile din aceasta saptamana la 20%. SIF-urile, ale caror portofolii sunt constituite in principal din actiuni bancare, au coborat si ieri in medie cu 3,3%, pierderile din ultimele trei zile ale acestora depasind 16%.

Situatia este mult mai grava in Rusia, unde au fost oprite tranzactiile pe bursa moscovita pentru a doua zi consecutiv, pentru a stopa cea mai mare criza financiara interna din ultimul deceniu. Indicele rus Micex a pierdut 10% in sedinta de tranzactionare de ieri, ducand declinul inregistrat in ultimele trei zile la 25%. Mai mult, autoritatile ruse au decis sa efectueze un influx de lichiditate de 44 mld. dolari pe piata bancara.

In toata aceasta criza apar si oportunitati de investitii pentru romani. Problemele financiare din SUA le vor permite romanilor sa cumpere proprietati acolo, iar cotatiile de la Bursa din Bucuresti vor creste din nou odata cu increderea investitorilor, sustine premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a raspuns unei intrebari a presei privind efectele crizei financiare din SUA asupra economiei romanesti si a sustinut in continuare, ca si la inceputul saptamanii, ca aceasta criza nu va avea influente asupra Romaniei.

"Daca nu aveti incredere in ceea ce va spun eu, atunci sunt cateva publicatii financiare in Romania pe care vi le recomand sa le consultati. Va repet ca nu vor fi efecte", a spus Tariceanu.

Premierul a facut referire la o analiza prezentata marti de ZF, bazata pe opiniile expertilor in sistemul bancar, din care rezulta ca situatia din Statele Unite nu va avea consecinte puternice pentru piata financiara de la Bucuresti.

In declaratia de presa sustinuta ieri, Tariceanu a aratat ca situatia financiara din SUA ar putea avea chiar efecte pozitive prin ieftinirea unor active imobiliare din Statele Unite.

"Eventual s-ar putea sa aiba efecte pozitive, pentru ca o serie de active imobiliare din Statele Unite se vor ieftini si s-ar putea sa fie romani dispusi sa cumpere in America diverse active imobiliare, cum ar fi, eu stiu...", a aratat Tariceanu.

El a fost intrerupt la aceasta idee de unul dintre ministri, care a spus "sediul Lehman Brothers...".

Zambind, Tariceanu si-a continuat ideea: "Nu sediul Lehman Brothers, dar s-ar putea ca multe proprietati imobiliare sa aiba preturi scazute si sa devina abordabile, si sa stiti ca nu este peste mana unora dintre romani, sigur, nu a unui numar mare".