Business Internaţional

Gigantul american AIG afirma ca o eventuala cadere a sa ar provoca un cutremur global

Gigantul american AIG afirma ca o eventuala cadere a sa ar provoca un cutremur global
09.03.2009, 17:28 23

Asiguratorul American International Group (AIG) a cerut cel de-al patrulea ajutor de la stat, avertizand autoritatile americane ca un colaps al companiei ar atrage dupa sine un cutremur pe pietele financiare din intreaga lume, scrie Bloomberg.

Principalele efecte negative vor fi contractarea veniturilor fondurilor mutuale de tip "money market" (a caror activitate, reglementata prin lege, prevede investitia in titluri de valoare cu un nivel redus de risc), fortarea bancilor europene sa ridice nivelul capitalizarii, prabusirea companiilor de asigurari specializate in asigurari de viata si eliminarea participatiei contribuabililor in cadrul companiei.
AIG a avut nevoie urgenta de ajutor financiar din partea Fed si al Trezoreriei pentru a preveni un colaps "catastrofic", ale carui efecte asupra pietei ar fi mai grave decat prabusirea Lehman Brothers de anul trecut, potrivit unui raport schita realizat de AIG la sfarsitul lunii februarie, etichetat drept "strict confidential", care a ajuns in mainile autoritatilor federale si al organismelor de reglementare ale statului.
"Ce se intampla cu AIG are potentialul de a provoca, la fel ca intr-un joc de domino, caderea altor companii, falimente ce nu vor putea fi impiedicate decat printr-o serie de masuri exceptionale", scria in prezentarea realizata de AIG. "Asigurarile sunt pentru sistemul pietei libere la fel de importante ca oxigenul pentru viata. Fara o promisiune de protectie impotriva pericolelor ce pandesc viata, fundamentele capitalismului sunt puse in pericol".
Autoritatile americane au revizuit saptamana trecuta cazul AIG si posibilitatea de a salva inca o data compania de la faliment prin relaxarea conditiilor de creditare si prin oferirea de capital nou in valoare de 30 mld. dolari, dupa ce compania a postat pentru ultimul trimestru al lui 2009 pierderi in valoare de 61,7 mld, dolari, cea mai slaba performanta din istoria corporatista a Statelor Unite. Pierderile pe 2008 s-au ridicat la 99 mld. dolari.
Strategii se arata reticenti in a acorda inca o data sprijin asiguratorului, acordandu-i acestuia fonduri noi, peste cele deja acordate, a caror valoare se ridica la aproape 160 mld. dolari.
Motivatia acestora este aceea ca gigantul din domeniul asigurarilor nu a detaliat modul in care banii vor fi utilizati si care va fi finalitatea acestor numeroase salvari. AIG a avertizat ca daca guvernul lasa compania sa cada in faliment, tulburarile de pe piata globala se vor amplifica puternic, adaugand ca "este indoielnic ca lumea ar putea tolera un nou soc care sa zguduie economia de magnitudinea celui pe care prabusirea AIG l-ar produce". Dolarul s-ar putea deprecia, costurile de crediare ar putea urca, iar Trezoreria ar incepe sa se indoiasca in privinta "abilitatii Statelor Unite de a sustine sistemul bancar," potrivit prezentarii.
Conform scenariului schitat de AIG, bancile europene ce au incheiat credit default swaps (contracte cu instrumente de credit derivate) s-ar putea vedea nevoite sa fie recapitalizate cu 10 mld. dolari si s-ar putea confrunta cu reduceri de rating. Cei ce au incheiat asigurari de viata, cu increderea zdruncinata, retincenti fata de intreaga industrie, isi vor rascumpara o parte dintre politele lor din Statele Unite, a caror valoare se ridica la 19.000 mld. dolari, afectand chiar mai puternic companiile deja slabite de criza financiara, indica AIG.
Sprijinul in valoare de 38 mld. dolari pe care asiguratorul l-a oferit fondurilor mutuale de tip "money market" ar fi in pericol, situatie ce ar conduce cel mai probabil la criza acestui sector.
In afara Statelor Unite, in cele peste 140 de state in care opereaza AIG, un colaps al colosului din sectorul asigurarilor ar putea conduce la "inchiderea imediata" a operatiunilor de catre organismele de reglementare, care ar putea primejdui chiar "industria de asigurari a unor anumite zone", potrivit aceleiasi prezentari, care a adaugat ca aceste concluzii sunt "speculative" si sunt de asemenea o problema de rationament.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO