Business Internaţional

Gigantul chinez de tehnologie Huawei, prigonit de americani în toată lumea, îşi deschide prima uzină din afara Chinei în estul Franţei

Gigantul chinez de tehnologie Huawei, prigonit de...

Autor: Catalina Apostoiu

21.12.2020, 00:05 1060

Ancoraj în Europa pe fondul războiului comercial dintre Beijing şi Washington: gigantul chinez din sectorul telecomunicaţiilor Huawei va construi în Brumath o unitate de echipamente având legătură în special cu tehnologia 5G, prima sa uzină de acest fel din afara Chinei. Acesta va angaja în prima etapă 300 de persoane, scrie Le Monde.

Unitatea va reprezenta o investiţie minimă de 200 mi­lioane de euro şi va produce soluţii tehnologice de reţele mobile pentru întreaga piaţă europeană.

Potrivit Huawei, uzina din Brumath, un orăşel aflat la nord de Strasbourg ce dispune deja de o importantă zonă comercială, ar urma să producă echipamente de un miliard de euro pe an. „Cu această uzină, Huawei îşi va îmbogăţi prezenţa pe con­ti­nent, deja reprezentată de 23 de centre R&D, peste 100 de uni­v­ersităţi partenere, peste 3.100 de furnizori şi un lanţ per­formant de aprovizionare“, se arată într-un comunicat al companiei chineze.

Această uzină europeană îi va permite Huawei să-şi ofere un punct de ancoraj pe terenul de origine al principalilor săi doi rivali de pe piaţa echipamentelor telecom, compania sue­deză Ericsson şi Nokia din Finlanda.

O alegere strategică făcută într-un context dificil pentru grupul chinez, pe fondul războiului comercial dintre SUA şi China. Washingtonul a făcut apel la numeroase ţări, în special din Europa, să nu utilizeze infrastructurile Huawei pentru dezvoltarea reţelei 5G. Huawei este acuzat de spionaj de către americani, companiei fiindu-i interzis să-şi comer­cia­lizeze produsele în Statele Unite.

În timp ce Marea Britanie şi Suedia au exclus în mod oficial compania din reţeaua lor 5G, Franţa nu a dat curs apelurilor americane. Guvernul german a aprobat recent o lege care conferă autorităţilor dreptul de a bloca Huawei din reţeaua 5G a Germaniei pe motive de securitate. Germania nu exclude însă direct compania chineză de pe piaţa telecom.

Poziţia cancelarului german cu privire la Huawei s-a modificat în ultimele luni, aceasta fiind într-un final forţată să accepte această nouă abordare mai dure sub presiuni crescânde, potrivit Financial Times.

În Europa de est, influenţa Huawei este în creştere în Ungaria, contribuţia gigantului chinez la PIB-ul acestei ţări ridicându-se la 600,5 milioane de euro anul trecut.

În Franţa, cu o prezenţă de 17 ani, Huawei are aproape 1.000 de angajaţi, notează Le Monde. Considerat drept cel mai avansat dintre cei trei furnizori principali de echipamente 5G, gigantul chinez a anunţat recent mai multe investiţii pe plan local, dintre care deschiderea unui centru de cercetare în Paris în octombrie 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO