Business Internaţional

Gigantul energetic rus Gazprom creste odata cu succesul propriului presedinte, Dmitri Medvedev

13.05.2008, 19:54 29

Gazprom avea si motive sa fie cat se poate de festiva: in februarie presedintele companiei, Dmitri Medvedev, candida pentru functia de presedinte al Rusiei, si cel mai probabil avea sa ocupe fotoliul detinut de Vladimir Putin de mai bine de opt ani. Sansa companiei de a avea pe propriul presedinte la conducerea Rusiei era de nepretuit, scrie International Herald Tribune.
Luna aceasta, Medvedev a depus juramantul in calitate de presedinte al Rusiei, dupa ce a iesit castigator in alegerile din martie. Succesul lui este dovada clara a faptului ca in continuare, in Rusia, linia ce separa sectorul de afaceri de interesele statului este aproape inexistenta.
Gazprom a avut din tot timpul o relatie extrem de apropriata cu guvernul rus, insa apogeul acestei relatii a fost atins abia in acest an. Medvedev ii va lua locul fostului presedinte Vladimir Putin, iar Putin ii va lua locul fostului premier Viktor Zubkov, in timp ce Zubkov, cel mai probabil, va prelua conducerea Gazprom din iunie anul acesta.
"Medvedev si Putin sunt intr-adevar echipa de vis pe care Gazprom si-ar fi putut-o dori", a declarat Jonathan Stern, analist al industriei energetice si autorul cartii "Viitorul gazului din Rusia si al Gazprom".
Este extrem de dificil sa estimezi rolul Gazprom in economia Rusiei. Anul trecut, Gazprom a avut venituri de peste 91 de miliarde de dolari, are peste 432.000 de salariati, iar taxele platite de companie contribuie in proportie de 20% la bugetul de stat. In plus fata de acestea, compania acorda subventii in tot felul de domenii ale economiei ruse, de la aviatie la agricultura.
Gazprom este unul din principalii furnizori de gaze naturale ai Europei si devine treptat principalul furnizor de gaze si pentru pietele emergente din Asia, precum China si Coreea de Sud. In 2005, sub presiunile venite din partea Kremlinului, Gazprom a achizitionat cel de-al cincilea producator de gaze naturale din Rusia, detinut pe atunci de catre actualul finantator al echipei de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. Daca luam in calcul atat productia de petrol, cat si cea de gaze naturale, productia zilnica a Gazprom este mai mare decat productia din intreaga Arabie Saudita.
Odata cu cresterea preturilor la energie, Gazprom devine din ce in ce mai influenta in regiune pe zi ce trece. Gazprom estimeaza ca pana in 2014 va depasi compania americana Exxon Mobil, devenind astfel cea mai mare companie listata la bursa din lume.
In timpul mandatului de presedinte, Putin s-a folosit de resursele financiare si de puterea companiei ruse pentru a-si pune la punct adversarii politici pe plan intern, iar pe plan extern, pentru a readuce in sfera de influenta a Rusiei statele foste sovietice, pentru a creste presiunea politica asupra statelor vest-europene prin cresterea dependentei de resursele energetice ruse. Tot acest lucru a fost posibil prin rascumpararea participatiilor companiilor straine in cadrul firmelor energetice din Rusia.
Acum, intr-o perioada in care Rusia a afirmat ca doreste sa-si recastige pozitia geopolitica in regiune, se pare ca se va folosi mai degraba de santajul energetic, decat de actiunile militare cu care fosta Uniune Sovietica era obisnuita.
Cu toate acestea, anul trecut presedintele Putin infima acuzatiile ca Rusia s-ar folosi de resursele energetice pentru a-si atinge obiectivele politice. Multi specialisti sunt insa de alta parere. "Energia nu ar trebui folosita pe post de unealta politica, insa din pacate asa este", a declarat Vladimit Milov, presedintele Institutului pentru Politica Energetica din Moscova. "Putin s-a folosit de Gazprom pentru a pedepsi multe din statele vecine Rusiei", a adaugat el.
De curand Gazprom a inceput lucrarile de extractie la zacamantul Yuzhno-Russkoye din Siberia, a carui capacitate este estimata la aproximativ 800 de milioane mc de gaze naturale. Exploatarea acestui zacamant ar acoperi necesarul de gaze naturale din Statele Unite pentru un an. Zacamantul este doar unul din cele 12 din Siberia la care Gazprom a inceput productia in acest an.
In urmatorii doi ani Gazprom intentioneaza sa-si tripleze capitalul din operatiunile de extractie si transport de petrol si gaze naturale. Pentru anul viitor, compania rusa a anuntat investitii de peste 45 de miliarde de dolari (29,15 miliarde de euro), comparativ cu investitiile de 14 miliarde de dolari efectuate anul trecut.
Pentru a putea finanta extinderea catre Oceanul Arctic, Gazprom doreste sa majoreze preturile gazelor naturale, atat pe piata interna, cat si pentru gazele destinate exporturilor.
Deja incep sa se vada roadele legaturilor dintre Gazprom si guvernul rus pe piata interna. Odata cu adoptarea unei politici interne, inca de pe vremea cand Medvedev era vicepremier, rusii vor incepe sa plateasca de acum mai mult pentru gazele naturale. Incepand inca din acest an, preturile vor creste in medie cu 25% anual, in incercarea ca, pana in 2011, preturile la energie sa fie asemanatoare cu cele la nivel global.
La inceputul anilor '90, Gazprom ramanea arhetipul companiilor sovietice, neperformanta si cu costuri extrem de ridicate. Si cu toate ca majoritatea companiilor energetice ruse au intrat fie in posesia investitorilor rusi, fie in cea a celor straini, Gazprom a ramas in continuare in proprietatea statului. Compania a finantat numeroase proiecte de investitii ale guvernului de la Kremlin, si cu toate ca majoritatea acestor investitii au fost considerate de factura politica, precum achizitia de posturi de televiziune sau agentii de presa, conducerea Gazprom este de parere ca toate investitiile s-au dovedit extrem de profitabile.
Sub presedintia lui Putin, tot mai multe companii au fost rascumparate de catre stat, in special cele din domeniul energetic, precum si in alte domenii ca industria siderurgica, aviatie sau industria auto.
Exista de asemenea propunerea pentru crearea unor corporatii de stat, formate din companii din domenii ca radio-electronicele, optica sau industrie spatiala. Cu toate acestea, oricat de bogata ar fi Gazprom, compania rusa va intampina cateva mari probleme in timpul presedintei lui Medvedev.
Cresterea preturilor la otel si echipamente petroliere, precum si cresterea costurilor cu forta de munca vor afecta serios profitul companiei. Asemeni altor companii ruse, Gazprom a investit extrem de putin in consolidarea si dezvoltarea infrastructurii si a echipamentului petrolier dupa anii '90.
Cu toate acestea, pentru a face fata cererilor venite de pe pietele internationale, in special de pe piata europeana, Gazprom va trebui sa investeasca la o prima estimare cel putin 75 de miliarde de dolari (48,5 miliarde de euro), pentru demararea operatiunilor de extractie la doua dintre zacamintele din Oceanul Arctic in urmatorii zece ani.
Exploatarea zacamintelor petroliere intr-o regiune unde temperatura scade in mod constant sub -30 de grade reprezinta o provocare atat din punct de vedere tehnologic, cat si din punctul de vedere al costurilor. Gazprom trebuie sa investeasca in constructia de oleoducte si gazoducte, rafinarii pentru procesarea materiei prime, precum si in infrastructura rutiera, feroviara si portuara.
Criticii sunt insa de parere ca Gazprom nu ar fi reusit sa ajunga printre primele companii energetice din lume daca nu ar fi fost ajutata din umbra de catre presedintele Putin.
In acest sens, sunt evidentiate achizitia frauduloasa a zacamantului Yuzhno-Russkoye, compania rusa aflandu-se in proces cu Richard Moncrief, proprietarul a 40% din zacamant; amenintarea cu sistarea licentei de exploatare a zacamantului detinut de catre concernul energetic TNK-BP si respectiv achizitia ulterioara a zacamantului.

Ce inseamna Gazprom pentru Rusia
Taxele platite de Gazprom contribuie in proportie de 20% la bugetul de stat al Rusiei.
Anul trecut, compania a avut venituri de peste 91 de miliarde de dolari.
Gazprom are peste 432.000 de salariati.
A anuntat investitii de peste 45 mld. dolari, comparativ cu investitiile de 14 mld. dolari efectuate anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO