Business Internaţional

Gigantul Glencore se prăbuşeşte. Acţiunile sunt la un minim istoric din cauza temerilor legate de datorii

Gigantul Glencore se prăbuşeşte. Acţiunile sunt la un minim istoric din cauza temerilor legate de datorii

Foto: AFP

Autor: CătăIina Apostoiu

29.09.2015, 00:00 1007

Acţiunile gigantului minier Glencore au atins un nou minim istoric ieri pe fondul reînnoirii temerilor că situaţia financiară a companiei va avea serios de suferit dacă preţurile materiilor prime rămân la niveluri foarte scăzute, scrie The Wall Street Journal.

Acţiunile companiei elveţiene s-au prăbuşit în ultimele luni în pofida unei serii de măsuri de restructurare şi reechilibrare menite să refacă încrederea investitorilor şi să diminueze povara datoriilor. Glencore a atras 2,5 miliarde de dolari la începutul acestei luni prin emiterea de noi acţiuni pentru plata datoriilor.

Declinul puternic înregistrat ieri, când acţiunile Glencore au pierdut la un moment dat 31%, a plasat valoarea acţiunilor companiei cu aproximativ 47% sub preţul pe care investitorii l-au plătit cu numai câteva săptămâni în urmă în cadrul ofertei de acţiuni.

Problemele din China, dublate de preţurile reduse ale materiilor prime cum ar fi cuprul şi zincul, centrale pentru câştigurile companiei, au zădărnicit eforturile Glencore de a reclădi încrederea. Valoarea acţiunilor companiei s-a depreciat cu aproape 90% de la listarea acesteia în 2011. 

 
AFACERI DE LA ZERO