Business Internaţional

Gigantul imobiliar Evergrande, din nou pe punctul de a intra în default. Statul chinez intervine cu ajutorul unui grup operativ care ar „controla şi ar elimina viitoarele riscuri”

Compania are datorii de peste 300 de miliarde de dolari

Compania are datorii de peste 300 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

06.12.2021, 16:47 912

Acţiunile China Evergrande Group, dezvoltatorul imobiliar cu cea mai mare cantitate de datorii la nivel mondial, s-au prăbuşit către un nou minim istoric în condiţiile în care compania se află din nou pe punctul de a intra în incapacitate de plată, relatează CNN Business.

Acţiunile au încheiat şedinţa de tranzacţionare de astăzi cu un minus de 20% la dolari din Hong Kong (HKD) pe unitate, cel mai slab nivel de la listarea din 2009 încoace. Compania a suferit un declin de circa 87% în 2021.

Grupul cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari a avertizat vineri că ar putea să nu aibă suficiente fonduri pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare. Luni, gigantul se confruntă cu un nou test privind abilitatea sa de a-şi plăti creditorii, cu o perioadă de graţie de 30 de zile pentru plata dobânzilor bondurilor denominate în dolari americani.

S&P: Default-ul gigantului imobiliar Evergrande este foarte probabil. Imensele datorii ale firmei o vor prinde din urmă

„Ţinând cont de starea actuală a lichidităţii, nu există nicio garanţie că grupul va avea suficient de multe fonduri pentru a-şi duce la bun sfârşit obligaţiile financiare”, reiese dintr-un raport al Evergrande de vineri, 3 decembrie. Compania „plănuieşte să se implice activ” în discuţii cu mai mulţi creditori străini în vederea unui plan de restructurare.

Guvernul din Guangdong, provincia în care se află sediul societăţii, a declarat va trimite un grup operaţional către Evergrande pentru a supraveghea procesele de gestionare a riscurilor, urmând să mărească numărul de controale interne şi să menţină un grad constant de normalitate privind operaţiunile, la cererea companiei.

Între timp, un document redactat de Banca Populară a Chinei, organele de reglementare a asigurărilor şi sectorului bancar şi autorităţile bursiere din China arată că riscurile pe care le-ar transmite declinul Evergrande către piaţa de real estate şi către sistemul financiar al ţării pot fi controlate.

Prăbuşirea Evergrande ar putea marca al doilea cel mai mare default dintr-o economie emergentă,primul loc fiind ocupat de Petroleos de Venezuela, care a intrat în incapacitate de plată în 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO