Business Internaţional

Gigantul maghiar MOL a intervenit cu succes într-o dispută între Ucraina şi un colos al Rusiei pentru a permite reluarea exporturilor de petrol rusesc către Europa Centrală

Gigantul maghiar MOL a intervenit cu succes într-o...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2022, 00:05 162

Ungaria este statul rebel al UE în ceea ce priveşte presarea Rusiei să-şi retragă armata din Ucraina. Guvernul de la Budapesta este considerat ulti­mul aliat european al Kremlinului.

Ungaria primeşte suficiente gaze ruse, dar se confruntă cu ceea ce începe să pară o criză a carburanţilor. Benzinăriile rămân fără bezină şi motorină, iar cantităţile de carburant cu care şoferii pot alimenta sunt restricţionate.

De vină sunt închiderea pentru reparaţii a celei mai mari rafinării şi faptul că retailerii nu importă pentru că limitele de preţuri din Ungaria fac benzina importată nerentabilă.

Într-o criză, consumatorul poate reacţiona haotic. Achiziţii din panică, agitaţie şi cozi interminabile la ban­zinării s-au mai văzut. Ce s-ar întâm­pla dacă Ungaria rămâne şi fără petrol (rusesc)? Acest lucru era să se întâmple zilele trecute, dar principala compa­nie de rafinare a ţării, MOL, care este şi cel mai mare retailer de carburanţi, nu a aşteptat să vadă rezultatul.

Ungaria a încetat să mai pri­mească petrol rusesc prin conducta rusească Prietenia deoarece fluxul a fost întrerupt în Ucraina care, se pare, din motive ce ţin de tehni­ca­lităţi financiare, nu şi-a mai primit tarifele de tranzit.

MOL a intervenit rapid plătind Ucrainei aceste tarife în numele unei companii ruseşti controlate de Kremlin, Transneft. Kievul a permis apoi reluarea livrările de petrol către Ungaria. Dar conducta cu pricina aduce ţiţei şi Cehiei şi Slovaciei. Tre­buie amintit că guvernul ma­ghiar este singurul care critică, în timp de război, guvernul Ucrainei, ţară a­gresată. De asemenea, Ungaria nu a permis ca pe teritoriul său să fie trans­portat arma­ment occidental menit să ajute armata ucraineană să lupte cu ruşii.

În plus, Budapesta a cerut bani de la UE pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni. Transneft a explicat că nu a putut plăti tarifele de tranzit către Kiev din cauza sancţiunilor occidentale. Totuşi, faptul că MOL, care nu este companie de stat, dar este una strategică, a intervenit pentru a plăti tarifele subliniază dificultăţile pe care le au statele membre ale UE care încearcă să descurajeze Rusia în războiul ei contra Ucrainei, după cum scrie Financial Times. Comisia Europeană a anunţat că a fost în contact permanent cu statele membre implicate în acestă situaţie şi cu Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO