Business Internaţional

Gigantul ungar de energie MVM îşi continuă expansiunea regională

Gigantul ungar de energie MVM îşi continuă expansiunea...

Autor: Catalina Apostoiu

04.11.2021, 00:05 566

Miliardarul ceh Daniel Kretinsky intenţionează să-şi vândă participaţia minoritară deţinută în cadrul celui de-al doilea mare producător de electricitate din Slovacia către gigantul MVM, cel mai mare furnizor de electricitate al Ungariei, relatează Euractiv.

Compania ungară are operaţiuni sau doar activităţi de trading de gaze şi electricitate, servicii tehnice în jumătate din statele membre ale UE, printre care şi România. Cea mai importantă achiziţie străină este cel mai mare trader de gaze naturale din Cehia, Innogy, care conferă ungurilor acces la 1,6 milioane de clienţi cehi. De importanţă strategică este şi deschiderea accesului la terminalul GNL al Croaţiei. MVM a devenit practic singurul furnizor de gaze naturale din Ungaria prin cumpărarea recentă a NKM.

Kretinsky ar intenţiona să-şi finanţeze cel puţin parţial investiţia din clubul de fotbal englez West Ham United, din care ar vrea să cumpere o participaţie de 27%, prin vânzarea acţiunilor deţinute la Stredoslovenska energetika a.s. (SSE), al doilea mare distribuitor de electricitate din Slovacia.

SSE este deţinută în proporţie de 51% de statul slovac şi 49% de EPH, gigantul de energie al lui Kretinsky. În afară de MVM, interesate sunt şi compania germană E.ON şi CEZ din Cehia.

Deocamdată, MVM, pare să fie favorită după ce ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, cu aproximativ 300 milioane de euro mai mare decât oferta cehă.

Mai mulţi analişti au atras deja atenţia că o ofertă atât de ridicată nu are nicio explicaţie economică, ridicând numeroase semne de întrebare.

Din moment ce SSE este parte a infrastructurii vitale a statului, ultimul cuvânt în ceea ce priveşte achiziţia va aparţine guvernului. Ministerul economiei a refuzat să comenteze pe marginea achiziţiei. Ministrul Richard Sulik a declarat că intenţionează să discute cu ambele părţi înainte de a-şi preciza poziţia.

Potrivit lui Karel Hirman, analist în domeniul energiei, chiar şi o respingere diplomatică a ministerului va stopa probabil transferul, în condiţiile în care Kretinsky mai deţine participaţii şi în alte companii de energie din slovacia. Din cauza acestor investiţii, EPH nu-şi va vinde participaţia din cadrul SSE împotriva voinţei guvernului slovac, consideră Hirman.

MVM este în prezent una dintre cele mai mari companii din Ungaria, cu 16.500 de angajaţi, contribuie cu 2% la PIB-ul ţării, are peste 6 milioane de clienţi pentru servicii de gaze şi electricitate şi este în întregime deţinută de stat.

MVM controlează tot lanţul de energie electrică, de la producţie, la distribuţie şi vânzare. În Ungaria, MVM îndeplineşte visul premierului Viktor Orban ca statul să domine pe piaţa internă a energiei, iar Ungaria, o ţară săracă în resurse energetice, să devină un jucător demn de luat în seamă pe plan regional.

MVM se ocupă şi de centrala nucleară Paks şi este lider naţional la e-mobilitate, cu 600 de staţii de încărcare.

Pentru 2021, compania a anunţat două noi posibile achiziţii, dar nu a oferit detalii.

În vara acestui an, MVM şi-a anunţat intenţia de a se alia cu magnatul polonez Zygmunt Solorz-Zak în vederea construirii unei centrale nucleare în Kaliningrad. Tot în vară, Rusatom Service şi MVM Group au creat un joint venture în Ungaria pentru a oferi servicii de mentenanţă pentru facilităţi nucleare, surse convenţionale de generare de energie, energie regenerabilă şi petrol şi gaze în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO