Business Internaţional

Gigantul Yandex, „Google-ul” rusesc, intră în coliziune cu legiuitorii din Rusia: Parlamentarii vor să limiteze capitalul străin din platformele de streaming online la 20%

Gigantul Yandex, „Google-ul” rusesc, intră în...

Autor: Alex Ciutacu

22.12.2020, 08:55 180

Un proiect de lege propune limitarea capitalului străin în companiile ruseşti de streaming online la doar 20%, ceea ce ar putea deteriora climatul investiţional, a declarat un purtător de cuvânt al Yandex, „Google-ul” Rusiei, citat de Reuters.

Parlamentarul rus Anton Gorelkin a depus proiectul de lege în camera inferioară a parlamentului la finalul săptămânii trecut. Acesta a explicat într-o postare pe blogul personal că noile amendamente îşi propun să protejeze piaţa rusească de „influenţa excesivă a străinilor”.

Grupul Yandex, proprietarul serviciului Yango – care a ieşit din România în acest an – deţine Kinopoisk, un serviciu de streaming TV şi filme.

Situaţia este cu atât mai dificilă în cazul Kinopoisk, care este listată pe bursa americană de tehnologie Nasdaq, cu un free float de 87%, reprezentând acţiuni disponibile la tranzacţionare.

În prezent nu există nicio limită a deţinerilor pe care le pot avea investitorii străini în serviciile de streaming video din Rusia.

Gorelkin a mai spus că proiectul de lege nu i-ar opri pe investitorii străini din a face bani în Rusia, ci doar i-ar preveni din a muta acei bani peste graniţe.

„Considerăm piaţa serviciilor audio-vizuale ca fiind una strategică pentru Rusia”, a scris Gorelkin.

Ilya Grabovsky, purtătorul de cuvânt al Yandex, a declarat pentru Reuters că nu grupul nu vede necesitatea acestor modificări legislative.

„Proiectul de lege ar putea deteriora climatul investiţional şi ar putea încetini devoltarea pieţei de servicii audio-visuale din Rusia”.

Anul trecut, Gorelkin a venit cu un proiect de lege similar prin care cerea limitarea capitalului străin în companiile „semnificative” de IT din Rusia, la doar 20%, ceea ce a ridicat temeri cu privire la capacitatea companiilor ruseşti să concureze într-o piaţă globală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO