Business Internaţional

Ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, se poate confrunta cu probleme legate de conflicte de interes. Ce spus experţii în etică

Ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, se poate...

Autor: Corina Zamfir

29.11.2016, 19:51 109

Compania de imobiliare controlată de Jared Kushner, ginerele preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, are credite în valoare de sute de milioane de dolari la instituţii financiare străine şi locale, are afaceri imobiliare cu oamenii înstăriţi din ţără şi din străinătate şi s-a dezvoltat financiar prin intermediul unui program controversat din SUA prin care vinde „carduri verzi” – acte de identificare care atestă statutul de rezident permanent al străinilor în Statelor Unite, scrie The Wall Street Journal.

Dacă Jared Kushner va fi numit într-o poziţie în administraţia Trump, toate aceste activităţi pot amplifica problema conflictelor de interes. Angajaţii care ocupă funcţii executive nu au voie să fie puşi în orice situaţie în care există “o legătură de cauzalitate strânsă” între acea situaţie şi “o posibilitate reală” de câştiguri sau pierderi financiare, potrivit Departamentului de Etică Guvernamental din SUA.

Donald Trump a luat în considerare ambele variante: să îi ofere sau nu o poziţie în administraţia prezidenţială ginerelui său, Jared Kushner.

Dacă Trump va opta totuşi pentru varianta în care îi oferă lui Jared Kushner un rol oficial va trebui să respecte legile federale. Chiar dacă Kushner va face parte din administraţie în calitate de consilier neplătit, influenţa sa asupra politicilor ar genera un anumit control, spun experţii legali.

Experţii în etică sunt împărţiţi când vine vorba de cât de stricte trebuie să fie regulile în ceea ce priveşte conflictele de interes. Unii oameni de afaceri care s-au alăturat în trecut administraţiilor prezidenţiale şi-au vândut acţiunile, obligaţiunile şi multe alte active pentru a respecta legile privind conflictul de interes.

Lui Henry Paulson i s-a spus când a fost numit în fruntea Departamentului de Trezorerie că “trebuie să renunţe la acţiunile financiare pe care le are”, spune Richard Painter, profesor la Universitatea Minnesota şi fost avocat şef în domeniul eticii la Casa Albă în perioada preşedenţiei lui George W. Bush. “Este un statut nefavorabil, deci nu vrei să te apropii prea mult de această linie.”

Jared Kushner, în vârstă de 35 de ani, este căsătorit cu Ivanka Trump şi a fost un sprijin pentru Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale. “Jared este un băiat deştept. Este un om foarte bun. Cred că poate fi de mare ajutor”, spune Donald Trump într-un interviu acordat pentru New York Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO