Business Internaţional

GlaxoSmithKline s-a suparat pe guvernul maghiar

31.03.2004, 00:00 22



Producatorul de medicamente britanic GlaxoSmithKline (GSK) a avertizat ca si-ar putea retrage operatiunile din Ungaria dupa ce guvernul din aceasta tara a anuntat ca ar putea reduce cu 15% subventiile care in prezent se regasesc in pretul medicamentelor, scrie Financial Times.



Decizia va intra in vigoare saptamana aceasta si va determina o crestere semnificativa a veniturilor bugetare intr-un moment cand guvernul maghiar se afla sub o presiune imensa pentru reducerea deficitului bugetar. Guvernul ar putea strange 6 mil. euro numai din veniturile obtinute de Glaxo in 2003.



GSK este unul din cei mai mari producatori de medicamente din lume cu o cota de 7% pe piata produselor farmaceutice si cu vanzari anul trecut de 35 mld. dolari. Compania britanica a investit 15 mil. euro pentru construirea unei unitati de producere de vaccinuri langa Budapesta, intentionand in continuare sa investeasa 60 mil. euro pentru dezvoltarea unitatii respective.



Compania s-a aratat nemultumita ca autoritatile din Ungaria nu au consultat-o inainte de luarea deciziei de reducere a subventiilor.



"Intelegem faptul ca guvernul are o problema de finantare" a spus David Redfern, vicepresedintele GSK pentru Europa Centrala. "Dar am dori sa putem dialoga cu guvernul pentru ca impreuna sa gasim o solutie constructiva" a adaugat Redfern. Acesta a mai precizat ca GSK isi "va reevalua investitiile din Ungaria" daca autoritatile nu vor reveni asupra deciziei "severe".



Totodata, si alti reprezentanti ai industriei au acuzat guvernul maghiar ca se folosesc de sectorul produselor farmaceutice pentru a reduce valoarea ridicata a deficitului bugetar, care in 2003 reprezenta 5,9% din PIB.



Ca parte ca unui efort mai larg de "strangere a curelei", autoritatile din Ungaria au redus valoarea subventiilor acordate sectorului farmaceutic de la 252 mld. forinti anul trecut pana la 240 mld. forinti in 2004. Mai multe asociatii ale producatorilor de medicamente au declarat ca sectorul respectiv are nevoie de 300 mld. forinti (1,2 mld. euro).



Volumul crescut al medicamentelor prescrise ungurilor, si in mod special al medicamentelor scumpe, a determinat o crestere a cheltuielilor bugetare pentru acel sector cu 50% in ultimii doi ani.



Mihaly Kokeny, ministrul sanatatii din Ungaria, a acuzat companiile farmaceutice ca fiind responsabile pentru o parte din acea crestere. Kokeny a spus ca sumele ridicare cheltuite pentru activitatile de marketing si de promovare au avut drept efect prescrierea de catre doctori a medicamentelor scumpe in locul unor produse mai ieftine, dar care ar fi avut aceleasi rezultate. Totusi, putini sunt cei care cred ca reducerea subventiilor va determina companiile sa cheltuiasca mai putin pe activitatile promotionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO