Business Internaţional

Glencore începe cu dreptul aventura pe bursă

Autor: Bogdan Cojocaru

19.05.2011, 23:40 394

Compania elveţiană Glencore, cel mai mare trader de materiiprime la nivel mondial, a reuşit să vândă acţiuni în valoare dezece miliarde de dolari în cea mai mai mare ofertă publică iniţialăde pe Bursa din Londra, scrie Bloomberg.

Chiar dacă lansarea ofertei a coincis cu cea mai mai marescădere a preţurilor materiilor prime din ultimii doi ani, Glencorea vândut 1,14 miliarde de acţiuni la un preţ de 5,3 lire sterline(6 euro) pe unitate. Astfel, compania are o valoare de piaţă de59,2 miliarde de dolari (41,5 mld. euro), ceea ce poziţioneazăGlencore pe locul şapte în topul celor mai mari companii de mineritla nivel mondial, după Anglo-American. Oferta a atras investitoriprecum BlackRock, banca americană JPMorgan Chase şi un fond suverande investiţii din Arabia Saudită. Preţul de vânzare se încadreazăla mijlocul bandei de variaţie anunţată la începutul lunii mai deGlencore.

Acţiunile Glencore şi-au făcut debutul în creştere pe bursa dela Londra, avansând cu aproape 4% în tranzacţiile neoficiale.Oficial, titlurile companiei vor fi tranzacţionate cel mai devremeîncepând de marţi, potrivit The Wall Street Journal.

"Preţurile materiilor prime sunt în scădere puternică, dar credcă investitorii iau în calcul perspectiva pe termen lung. Materiileprime se încadrează încă pe un trend de creştere pe termen foartelung", a spus Eugen Weinberg, analist la Commerzbank.

Oferta a presupus vânzarea de acţiuni noi de 7,9 miliarde dedolari şi de titluri de 2,1 miliarde de dolari aparţinândacţionarilor. Acţiuni reprezentând 2,7% din totalul oferit au fostvândute investitorilor din Hong Kong.

Directorul general al Glencore, Ivan Glasenberg, rămâne cel maimare acţionar al companiei, cu o participaţie de 15,8%, evaluată la9,3 miliarde de dolari, faţă de 18,1% înainte de listare. Listareaface miliardari din alţi patru directori. În total, directorii şiangajaţii companiei vor deţine 83,1% din acţiunile Glencore.Cererea a depăşit "semnificativ" cantitatea de acţiuni disponibile,a afirmat Glasenberg. El încearcă să găsescă surse de finanţarepentru dezvoltarea traderului de materii prime. Glasenberg adeclarat luna trecută că vede o "valoare bună" într-o potenţialăfuziune cu grupul de minerit Xstrata, la care Glencore deţine dejaun pachet de 34,5% din acţiuni. El a spus săptămâna trecută că vreasă extindă divizia de cereale din SUA şi să achiziţioneze rafinăriide petrol.

În România

Filiala din România a grupului elveţian Glencore este alpatrulea jucător de pe piaţa locală a comerţului cu cereale, dupăCargill, Alfred C. Toepfer şi Bunge. Compania a avut în 2009afaceri de 55 de milioane de euro, pierderi de 1,5 milioane euro şi14 angajaţi, conform datelor Registrului Comerţului.

Afacerile din România ale elveţienilor de la Glencore au scăzutîn 2009 cu aproape 50% faţă de 2008, când compania a derulatafaceri de 121 milioane euro. Anul trecut marii traderi de cerealedin România, printre care şi Glencore, au realizat exporturi deaproximativ 800 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO