Business Internaţional

Goana dupa petrol ... in tomberonul de gunoi

22.07.2003, 00:00 18



O firma privata, condusa de un fost vanzator de bomboane, incearca sa transforme gunoiul in combustibil care sa fie utilizat fie pentru sistemele de incalzire ale caselor, fie pentru producerea de combustibil pentru automobile.



Changing World Technologies (CWT) a construit intr-un depozit al Marinei din Philadelphia o fabrica pilot care foloseste o metoda numita "polimerizare termala" pentru a imita si a grabi procesul natural prin care se obtine petrolul.



Guvernul si alte companii private sunt convinsi ca acest proces ar putea revolutiona industria energetica. Departamentul American al Energiei si Agentia pentru Protectia Mediului au acordat companiei CWT subventii de 21 milioane de dolari. De asemenea, CWT a mai strans inca 50 milioane de dolari de la investitori, ca de exemplu Howard Buffet (fiul cunoscutului investitor american Warren Buffet) si James Woolsey, fostul sef al CIA.



Brian Appel, directorul executiv al companiei, a declarat ca deja au fost transformate in petrol computere, anvelope vechi si chiar oase de curcan. "Noi acceleram acest proces si realizam in doar cateva minute ceea ce natura ar face in sute de mii de ani", a afirmat Appel.



Conform spuselor reprezentantilor CWT, avantajul obtinerii petrolului din gunoi este ca pot fi controlate deseurile. In acelasi timp, se reduce gradul de dependenta de pietele straine si se incetineste procesul de incalzire globala.



Totusi, nu toata lumea este convinsa. "(Procesul) pare o inovatie chimica interesanta, insa valoarea sa de piata este nesigura daca nu arati ca petrolul rezultat chiar poate fi folosit si modalitatea in care se face acest lucru", a afirmat Sarah Emerson, director al Energy Security Analysis Inc., companie independenta de cercetare in domeniul energetic.



In loc sa lase natura sa-si urmeze cursul - adica sa descompuna resturile din plante si animale, sa le preseze si sa le incalzeasca intre placile tectonice mobile - CWT utilizeaza o masina care intai rupe in bucati resturile, pe care apoi le amesteca sub presiune. Se separa petrolul rezultat, care este apoi rafinat.



Dovada ca procesul functioneaza si la scara mare va veni chiar in acest an, dupa deschiderea primei fabrici, desi criticii nu cred ca aceasta incercare va avea succes. "Nu este economic, si nici fezabil", a afirmat Fadel Gheit, analist in domeniul petrolier la copmania Fahnestock & Co.



Cu toate acestea, Appel estimeaza ca CWT va putea produce petrol cu un cost de 15 dolari pe baril, ceea ce reprezinta jumatate din pretul de vanzare angro al unui baril. In cativa ani, costul va scadea la 10 dolari, apoi va ajunge pana la 6 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO