Business Internaţional

Goldman Sachs şi Morgan Stanley se reinventeaz întârcându-se la bază

Goldman Sachs şi Morgan Stanley se reinventeaz...

Autor: Catalina Apostoiu

30.08.2016, 00:01 915

Giganţii de pe Wall Street revin la servicii bancare de bază, cum ar fi depozitele şi creditele pentru clasa de mijloc, scrie Wall Street Journal.

În cele mai negre zile ale crizei financiare, Goldman Sachs şi Morgan Stanley au devenit holdinguri bancare pentru a cimenta încrederea şi a câştiga susţinerea Rezervei Federale.

Însă acum, odată cu diminuarea veniturilor din operaţiunile de trading, cu introducerea unor reglementări mai stricte care le-au obligat să renunţe la operaţiuni cândva profitabile şi a unor cerinţe mai mari legate de capital, cei doi coloşi se reorientează către operaţiuni bancare de bază, pariind că renumele îi va ajuta să compenseze lipsa relativă de experienţă în ceea ce priveşte operarea de depozite şi credite pentru americanii din clasa de mijloc.

Manevra, care i-a surprins pe mulţi, sugerează că business-urile de pe piaţa de capital au ajuns la un punct de cotitură. Însă, în condiţiile în care noile reglementări şi nivelul scăzut al activităţii afectează puternic veniturile din trading, “nu ai de ales: fie te restrângi, fie încerci să-ţi înlocuieşti profiturile pierdute”, remarcă Richard Kovacevich, fost preşedinte şi CEO al Wells Fargo.

Prin îmbrăţişarea serviciilor bancare de bază, cele două firme încearcă cea de-a doua opţiune, deşi în mod diferit. Morgan Stanley încearcă să “stoarcă” mai multe venituri din pool-ul deja existent de clienţi în general bogaţi, în timp ce Goldman vizează o gamă mai largă de clienţi, deschizându-le uşa celor mai puţin bogaţi, pe care i-a evitat cândva.

Dintr-un punct de vedere, intrarea pe acest segment ar putea veni la momentul potrivit. Investitorii privesc acum către acţiunile bancare, despre care cred că vor evolua bine dacă dobânzile cresc.

Pentru a nu rămâne în urma băncilor rivale, Goldman şi Morgan Stanley şi-au crescut în ultima vreme operaţiunile legate de depozite şi credite. Astfel, nivelul total al creditelor acordate de Morgan Stanely s-a triplat din 2012, la 93 miliarde de dolari, în timp ce cel al Goldman a urcat de la 25 miliarde de dolari la 64 miliarde dolari în aceeaşi perioadă.

Goldman se foloseşte de internet atât pentru operaţiunile cu depozite şi credite. Firma a început să accepte depozite de consum online în aprilie. Acum, practic oricine poate deschide un depozit cu numai 1 dolar, faţă de minimul anterior de aproximativ 10 milioane de dolari în active.

Din această toamnă, Goldman va începe creditarea şi prin intermediul platformei Marcus, un omagiu adus lui Marcus Goldman, cel care a fondat firma în secolul 19. Creditul de consum ar putea reprezenta însă doar o mică parte din eforturile de creditare ale Goldman. Firma a semnat cecuri mai grase pentru fuziuni intermediate de bancherii săI şi a sporit creditarea clienţilor bancari ultrabogaţi.

Între timp, Morgan Stanley va începe să ofere în curând un cont de economii care plăteşte aproximativ 0,45% pe an, de 30 de ori mai mult decât obţin clienţii Morgan Stanley la depozite, dar aproximativ jumătate din ceea ce plăteşte Goldman pentru noile conturi de economii.

Morgan Stanley şi-a stabilit strategia de retail cu şapte ani în urmă. Firma a suferit pierderi mai masive decât Goldman în timpul crizei şi a considerat schimbarea de direcţie drept imperativă.

În plus, armata de consultanţI financiari ai băncii este încurajată să promoveze credite ipotecare şI credite bazate pe titluri financiare în rândul clienţilor.

Totuşi, unii rămân sceptici că Goldman şI Morgan Stanley vor îmbrăţişa cu adevărat aceste servicii. “Sunt superstaruri. E ca şi când ai avea jucători de baschet în NFL”, spune Kovacevich.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO