Business Internaţional

Google s-a retras din mai multe proiecte pe care le desfăşura în China şi este gata să colaboreze cu guvernul american

Google s-a retras din mai multe proiecte pe care le...

Autor: Iulian Tenchiu

21.07.2019, 22:04 142

Directorul executiv al companiei americane Google, Sundar Pichai, i-a spus senatorului Mark Warner că compania s-a retras din mai multe parteneriate pe care le avea cu chinezii şi că ar fi gata să colaboreze cu guvernul american, potrivit declaraţiei făcute de politician marţi la Bloomberg TV, scrie Bloomberg.

„Cred că Google trebuie să dea câteva explicaţii. M-am întâlnit cu CEO-ul Google. El mi-a spus că se retrag din aceste parteneriate şi sunt dispuşi să colaboreze cu guvernul SUA”, a declarat Mark Warner într-un interviu recent

În această săptămână compania s-a aflat în centrul atenţiei după ce cunoscutul investitior american, Pether Thiel a sugerat că guvernul american ar trebui să investigheze activitatea „aparent trădătoare” a companiei în China. Preşedintele Donald Trump a declarat că doreşte ca procurorul general al SUA să verifice acuzaţiile lui Thiel.

Google a părăsit China în 2010, dar în 2016 compania americană a început să lucreze la proiectul „Dragonfly”, un motor de căutare similar motorului de căutare al companiei americane, care era destinat chinezilor.

Rapoarte despre proiectul „Dragonfly” au început să apară după ce Google a refuzat să încheie un contract cu armata SUA, transformându-se în ţinta criticilor venite din partea Pentagonului şi a politicienilor americani.

La începutul acestui an Google a susţinut că cei care lucrau la proiectul motorului de căutare au fost redistribuiţi în alte proiecte, iar Karan Bhatia, şeful politicii Google a declarat marţi că proiectul a fost „încheiat”.

Mark Warner nu a specificat despre ce proiecte a discutat cu executivul Sundar Pichai, dar un purtător de cuvânt al senatorului a declarat că a fost vorba despre „o serie de parteneriate”.

În ianuarie 2018, Google Alphabet Inc a semnat un acord cu gigantul tehnologic chinezesc Tencent Holdings Ltd, care permite accesul reciproc al ambelor companii la tehnologia şi proprietatea intelectuală pe care cei doi giganţi le deţin. Google a discutat de asemenea cu Tencent şi alte câteva companii chineze despre aducerea serviciilor cloud în China. Mai mult decât atât, Google are un parteneriat de cercetare cu Universitatea Tsinghua din Beijing.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO