Business Internaţional

Gospodăriile celui mai încăpăţânat susţinător al austerităţii, Germania, sunt cele mai sărace din zona euro. Familiile cipriote sunt printre cele mai bogate

Gospodăriile celui mai încăpăţânat susţinător al...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.04.2013, 00:04 1881

Cu toate că au printre cele mai mari PIB-uri per capita din zona euro şi chiar din lume, Germania, Finlanda şi Austria au printre cele mai sarace gospodării din zona euro, printre cele mai bogate fiind cele din Cipru, Spania şi Italia, potrivit unui studiu al BCE, primul de acest gen al instituţiei.

Chiar BCE atenţionează că analiza bazată pe date din 2009-2010, adică din perioada de început a crizei datoriei din zona euro, nu dă o imagine completă a standardelor de viaţă din zona euro, dar dă o posibilă explicaţie asupra motivelor pentru care Germania, Finlanda şi Austria sunt cei mai încăpăţânaţi susţinători ai austerităţii şi foarte reticenţi în a ajuta cu banii contribuabililor economiile cu probleme.

Averea netă a unei gospodării germane este de doar 51.000 de euro, comparativ cu 267.000 de euro în Cipru şi 183.000 euro în Spania. Diferenţa reflectă faptul că în Germania mai puţin de jumătate din gospodării au propria locuinţă. Spre diferenţă, în Spania şi Cipru ponderea este de 80%, respectiv 77%, notează Financial Times. La nivelul zonei euro, ponderea este de 60%. Diferenţa poate fi pusă, de asemenea, pe seama mărimii locuinţei, a preţului locuinţei, a numărului de persoane care locuiesc în aceasta şi a numărului de gospodării care deţin propria afacere.

În cazul Spaniei, datele se limitează la 2008, an în care bula imobiliară a umflat artificial preţul locuinţelor. De altfel, BCE notează că mai multe probleme pot distorsiona rezultatele.

„Datele referitoare la Cipru par să nu fie comparabile cu cele ale altor ţări din zona euro în anumite privinţe şi ar trebui interpretate cu prudenţă“, se arată în studiul băncii.

Acesta menţionează că diferenţele dintre Cipru şi alte state din zona euro „provin în mare măsură din factori istorici, culturali şi instituţionali“.

Averea netă medie a celor care sunt proprietarii locuinţei este de 241.200 de euro. Pentru cei cu locuinţa ipotecată suma este de 171.100 de euro, iar pentru cei care plătesc chirie averea se ridică la 9.100 de euro.

În sudul Europei, tendinţa este ca locatarul să fie şi proprietarul locuinţei şi să deţină o afacere proprie, spre deosebire de Germania, unde predomină contractele de muncă part-time şi chiriile.

De asemenea, gospodăriile cu mai mulţi adulţi precum în Cipru, Malta şi Slovacia tind să acumuleze mai multă avere.

Studiul arată, de asemenea, că în timp ce 96% din gospodăriile din zona euro deţin economii în depozite bancare, doar 5-15% din acestea deţin active precum obligaţiuni, acţiuni sau cotaţii la fondurile mutuale.

Datele nu reflectă, de asemenea, nici declinul preţurilor locuinţelor şi al altor active în ultimii trei ani. Preţurile locuinţelor au fost estimate de respondenţi în cadrul unui sondaj în care au fost consultate circa 60.000 de gospodării din zona euro, astfel că ar putea fi diferite de cele din piaţă la momentul respectiv. Gospodăriile din sudul Europei tind să fie mai mari decât cele din ţări precum Germania, sporind astfel valoarea activelor.

Raportul nu încorporează nici anumite programe de pensii private, foarte răspândite în Germania.

BCE a inclus în activele totale proprietăţile imobiliare, vehiculele, depozitele bancare, investiţiile şi pensiile, scăzând din valoarea acestora pasivele, precum ipotecile, datoriile prin card de debit şi alte datorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO