Business Internaţional

Gradina zoologica, o afacere mai putin obisnuita pentru un bancher

13.06.2005, 19:41 118

Exista directori care se plictisesc de lumea finantelor si renunta la posturile lor pentru a-si deschide un hotel. Visul lui George Oldenburg nu a fost atat de comun, scrie Forbes.

In momentul in care George Oldenburg si-a incetat cariera de 21 de ani de bancher pentru a conduce Zoo of Acadiana a fost constient ca viata lui se va schimba. Nu se astepta ca in fata unui grup de copii prescolari un tigru fioros pe nume Jolie sa isi infiga coltii in piciorul sau. "S-a jucat un pic cu mine si m-a muscat, de fapt m-a muscat rau", isi aminteste Oldenburg un incident petrecut acum un an. "Mi-am dorit sa plang, dar m-am abtinut", povesteste acesta.

Oldenburg a avut alte motive pentru care sa verse lacrimi in cei trei ani dupa achitarea a 1,2 milioane de dolari (980.000 de euro), mare parte imprumutati pentru gradina zoologica de 42 de acri de langa Lafayette. Pe langa muscaturile de animale (a mai avut un deget smuls de un aligator de un metru), au existat fluctuatii ale numarului de vizitatori si ore lungi de munca (12 ore pe zi, sapte zile pe saptamana). Oldenburg nu si-a luat decat trei zile de vacanta anul trecut si isi petrece atat de mult timp la zoo incat si-a construit chiar o casa unde el si familia sa sa isi poata petrece noaptea.

Mare iubitor de animale, Oldenburg este entuziasmat de schimbarea carierei, iar anul trecut a obtinut un profit brut de 7% la o cifra de afaceri de 950.000 de dolari (775.000 de euro). Cele mai mari cheltuieli sunt: 350.000 de dolari (285.000 de euro) salariile celor 25 de angajati, 60.000 de dolari (49.000 de euro) hrana animalelor si 50.000 de dolari (40.000 de euro) asigurarile si alte obligatii. Pana acum, Oldenburg si-a investit toate castigurile in imbunatatirea gradinii zoologice. Familia traieste din economii, veniturile din chirii si salariul sotiei sale, care lucreaza ca asistenta medicala.

Conducerea unei gradini zoologice nu este usoara. Guvernul este cel mai mare concurent. Doar cateva zeci de membri ai asociatiei gradinilor zoologice sunt companii lucrative, iar jumatate dintre acestea sunt acvarii. Doi dintre principalii concurenti ai lui Oldenburg, Baton Rouge Zoo si Alexandria Zoo primesc subventii de la stat, iar taxele de intrare sunt pe jumatatea celor practicate de el.

In ciuda preturilor mai ridicate ale biletelor, acestea reprezinta doar jumatate din cifra de afaceri, restul provenind din magazine (17%), concesionarea spatiului (13%), un trenulet (9%) si o tabara pentru copii (3%).

In plus, el ofera evenimente cu animale care nu pot fi vazute la gradinile zoologice obisnuite. In show-ul "Kachunga and the Alligator Show" vizitatorii platesc 1,5 dolari in plus pentru a vedea o lupta dintre un om si un aligator de 10 foot.

Dintre cei 100.000 de vizitatori ai gradinii zoologice pe an, doua treimi sunt copii de scoala aflati in excursii, o baza de clienti pe care Oldenburg incearca sa o stimuleze constant. El calatoreste constant la scoli, impreuna cu animalele pentru a atrage copii si profesorii lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO