Business Internaţional

Graţie statutului de refugiu şi ratelor negative, Germania câştigă miliarde din… datorii

Graţie statutului de refugiu şi ratelor negative,...

Autor: CătăIina Apostoiu

02.08.2016, 00:03 2636
În mod normal, statele care se împrumută de la investitori plătesc dobândă pentru datoriile pe care le acumulează. Acum, însă, pe fondul temerilor legate de Brexit, al căderii acţiunilor băncilor şi încetinirii creşterii economice, totul este dat peste cap, scrie Deutsche Welle.

Statul german a profitat de pe urma acumulării unor datorii în creştere în primul semestru al acestui an. Obligaţiunile de stat emise cu dobânzi ne­ga­tive au adus 1,5 miliarde de euro în vistieria sta­tului, în condiţiile în care chel­tuielile totale pe do­bânzi au scăzut de la 9,7 mili­arde la şapte mili­ar­de.

Obligaţiunile guver­namentale ger­mane cu o maturitate de până la 10 ani au în prezent dobândă ne­gativă, ceea ce înseamnă că investitorii, care în mod tradiţional s-ar aştepta să câş­tige ceva din investiţii, plătesc de fapt pentru a le deţine.

Germania a emis pen­tru prima dată obligaţiuni pe 10 ani cu o dobândă sub zero în luna iulie, generând deja profit din titluri cu o scadenţă mai mică.

Pe fondul volatilităţii din ce în ce mai crescute de pe pieţele financiare, zguduite, de exemplu, de temerile legate de Brexit şi de criza băncilor italiene, investitorii caută cu înfrigurare să-şi parcheze banii în locuri sigure.

Iar obligaţiunile de stat germane au un rating foarte bun şi sunt considerate de multă vreme o opţiune excelentă, astfel încât investitorii le cumpără acum deşi trebuie să plătească un preţ pentru a le deţine. Banca Cen­trală Euro­­peană achizi­ţio­nea­ză titluri suverane la scară largă în cadrul pro­gramului de relaxare can­titativă menit să re­sta­r­teze economiile zonei euro şi să  împingă in­fla­ţia în sus. Programul îm­pinge în ace­laşi timp în jos dobânzile obli­ga­ţiunilor de stat.

Cât despre economia germană, aceasta va continua să crească în trimestrul al treilea, în pofida temerilor legate de impactul votului Marii Britanii de a părăsi UE asupra blocului.

Ritmul de creştere a economiei germane a încetinit în trimestrul al doilea, însă economiştii băncii se declară încrezători că factori ca şomajul scăzut, salariile în creştere şi politica fiscală relaxată vor contrabalansa orice efecte adverse ale Brexitului.

Încrederea sectorului de business german a scăzut în luna iulie, sugerând că directorii de companii din cea mai mare economie Europeană sunt mai puţin optimişti de la votul Marii Britanii de a ieşi din UE, potrivit CNBC.

“Scăderea s-a datorat unor aşteptări mai optimiste din partea companiilor. Evaluările privitoare la situaţia actuală a sectorului de business s-au  îmbunătăţit uşor prin contrast. Economia germană se dovedeşte rezistentă”, a declarat Clement Fuest, director al institutului economic german Ifo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO