Business Internaţional

Grecia a declarat război demnitarilor şi politicienilor care fac evaziune fiscală

Fostul ministru de finanţe Yannos Papantoniou (foto dr.) riscă să fie condamnat pentru că nu a declarat în 2008 suma de 2,2 milioane euro depozitată într-un cont al băncii elveţiene HSBC. Sursa foto: Friends of Europe

Fostul ministru de finanţe Yannos Papantoniou (foto dr.) riscă să fie condamnat pentru că nu a declarat în 2008 suma de 2,2 milioane euro depozitată într-un cont al băncii elveţiene HSBC. Sursa foto: Friends of Europe

Autor: Ioana Nita

08.03.2013, 00:05 453

Un procuror grec a acuzat trei foşti miniştri de evaziune fiscală, unul dintre ei fiind ministru de finanţe când Grecia a intrat în zona euro în 2001 şi suspectat că a ascuns în conturi din străinătate câteva milioane de euro.

Acuzaţiile vin într-o perioadă în care statul se luptă să combată evaziunea, iar populaţia este tot mai furioasă la adresa clasei politice corupte, scrie agenţia Thomson Reuters.

Cei trei demnitari nu au putut să justifice sursa averii lor în faţa auto­rităţilor. Ei sunt Yannos Papantoniou, fostul ministru de finanţe din perioada în care Grecia a aderat la zona euro în anul 2001, George Voulgarakis, fost ministru de interne, şi Petros Doukas, fost viceministru de finanţe.

Papantoniou riscă să fie condamnat pentru că nu a declarat în 2008 suma de 2,2 milioane euro depozitată într-un cont al băncii elveţiene HSBC pe numele soţiei sale, iar Voulgarakis este acuzat că a omis să includă în declaraţia de avere pe anul 2007 un depozit al soţiei sale de 117.000 euro de la o bancă din străinătate.

Cei doi au negat acuzaţiile care se bazează pe probe din aşa-numita „listă Lagarde“ a evazioniştilor greci. Publi­carea listei a declanşat o serie de proteste ale cetăţenilor greci indignaţi şi furioşi pe clasa politică, pe care o învinuiesc că au adus ţara în pragul falimentului.

Atât Papantoniou, cât şi Voulga­rakis au afirmat în faţa unei comisii parlamentare care analizează lista cu numele a 2.000 de persoane cu conturi în străinătate că banii aparţin de fapt doar soţiilor lor.

Petros Doukas, membru în partidul conservator, a fost de asemenea acuzat de încălcarea legii penale după ce autorităţile au refuzat să-i accepte explicaţia cu privire la dispariţia a un milion de euro din contul său bancar în 2010, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Demnitarul grec a negat că a comis o infracţiune şi a menţionat că  banii au fost transferaţi într-un cont de investiţii pe care l-a inclus în declaraţia de avere.

Politicienii greci sunt obligaţi să declare originea averilor lor din anul 2010, când parlamentul a înăsprit legislaţia la scurt timp după declanşarea crizei datoriilor.

Acestea nu sunt însă primele cazuri în care politicienii greci sunt anchetaţi pentru delapidare sau evaziune fiscală.

Tot săptămâna aceasta, o instanţă de la Atena l-a condamnat pe fostul mi­nistru al apărării Akis Tsohatzo­poulos la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 520.000 de euro, aceasta fiind una dintre cele mai grave condamnări ale unui demnitar grec din ultimele decade.

Tsochatzopoulos a fost găsit vinovat de completarea frauduloasă a decla­raţiilor de avere în perioada 2006 - 2009.

El a omis să declare venituri în valoare de 47.000 de euro în 2006, de 33.000 de euro în 2007 şi 20.000 de euro în 2008.

De asemenea, fostul ministru nu a informat autorităţile fiscale că a achi­ziţionat împreună cu soţia sa o vilă de lux în Acropole în anul 2009. Tso­chatzopoulos a negat acuzaţiile şi a declarat că va face apel.

Una dintre cele mai aspre sentinţe este însă cea din cazul fostului primar al Salonicului Vassilis Papageorgopoulos, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a deturnat fonduri de mai multe milioane de euro din bugetul celui de-al doilea oraş ca mărime din Grecia.

Combaterea evaziunii fiscale şi a fraudei la nivel înalt au devenit prin­cipalele priorităţi ale coaliţiei de gu­vernământ din Grecia după ce măsurile de austeritate impuse i-au redus popularitate şi au stârnit nemulţumirea cetăţenilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO