Business Internaţional

Grecia a primit 25 mld. euro pentru recapitalizarea băncilor de la fondul de urgenţă al zonei euro

Grecia a primit 25 mld. euro pentru recapitalizarea băncilor de la fondul de urgenţă al zonei euro

Autor: Mediafax

20.04.2012, 20:42 363

Fondurile vor fi folosite pentru a compensa pierderile înregistrate de băncile elene din participarea la programul de reducere a îndatorării Greciei prin ştergerea parţială a datoriilor către deţinătorii privaţi de obligaţiuni ale statului elen, a spus Papademos într-o conferinţă despre IMM-uri, citat de cotidianul Kathimerini.

Injecţia de capital este crucială pentru a asigura o funcţionare normală a sistemului bancar, a spus premierul.

Recapitalizarea băncilor este o precondiţie pentru ca instituţiile de credit să se implice în "repornirea"economiei. Susţinerea mediului de afaceri după cinci ani de recesiune este "o prioritate" pentru Grecia, a adăugat el.

"Guvernul încearcă să facă tot posibilul pentru a se asigura că resursele ajung în economia reală", a spus Papademos.

Anunţarea termenilor recapitalizării băncilor urmează să fie amânată după alegerile de pe 6 mai, ca urmare a dificultăţilor în obţinerea unui acord cu acţionarii băncilor.

Băncile elene trebuie să ajungă până la sfârşitul lunii septembrie la o rată de adecvare a capitalului de 9%, cerută de banca centrală. Este puţin probabil ca băncile să prezinte planuri de recapitalizare atâta timp cât guvernul lucrează la structura programului de susţinere a băncilor, notează Kathimerini.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară a primit tranşa de 25 de miliarde de euro de la fondul european de urgenţă, însă nu va elibera banii şi va acorda băncilor doar scrisori de angajament că va subscrie necesarul de capital al acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO