Business Internaţional

Grecia ar putea deveni unul dintre marii producători de aur din Europa, pe bani canadieni

Grecia ar putea deveni unul dintre marii producători de aur din Europa, pe bani canadieni

Autor: Andreea Mindrila

21.12.2011, 00:02 1258

Producătorul canadian de aur Eldorado Gold a anunţat că intenţionează să investească 1,3 miliarde euro pentru a dezvolta două mine în nordul Greciei. Când vor ajunge la capacitatea maximă de producţie, exploatările vor face din Grecia unul dintre cei mai mari producători de aur din Europa.

Cele două mine vor produce aproximativ 350.000 uncii de aur anual când vor fi exploatate la capacitate maximă, în 2015, scrie Financial Times.

Eldorado a oferit detalii despre acest proiect după ce a convenit să achiziţioneze European Goldfields, actualul titular al contractului de concesiune pentru minele Olympias şi Skouries din regiunea Halkidiki şi care a efectuat lucrări de pregătire la ambele mine.

"Aceasta este o oportunitate care va arăta dacă o companie minieră internaţională, cu acţionari instituţionali importanţi, îşi va putea desfăşura activitatea în Grecia", spune Paul Wright, preşedintele şi directorul executiv al Eldorado.

European Goldfields deţine în România pachetul majoritar de acţiuni la Deva Gold, companie care dezvoltă proiectul minier de la Certej. Compania canadiană deţine 80% din titlurile Deva Gold pritr-o firmă înregistrată în Barbados.

Investiţia realizată de Eldorado în Grecia, dacă este implementată în totalitate, va fi cea mai mare investiţie a unei companii străine de mai bine de un deceniu, spun analiştii.

European Goldfields, companie canadiană de mici dimensiuni care are acţionari din Grecia şi din Qatar, a obţinut permisiunea de a începe lucrările în regiunea Halkidiki după cinci ani de întârzieri. Politica anterioară a guvernului a acordat prioritate dezvoltării turistice, nu exploatărilor miniere. Dar deteriorarea economiei Greciei, care se află în cel de-al cincilea an de recesiune, i-a obligat pe politicieni să-şi revizuiască priorităţile. Proiectele de la Halkidiki vor crea 1.800 de locuri de muncă într-o regiune în care rata şomajului este de aproape 20%.

Wright a anunţat că Eldorado va finanţa proiectul dintr-o rezervă proprie de lichidităţi de 400 milioane de dolari care va acoperi costurile iniţiale.


Rezervele de aur ale băncilor centrale sunt la maximul ultimilor 40 de ani

Rezervele de aur ale băncilor centrale au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, în contextul volatilităţii principalelor valute ale lumii şi al scăderii importanţei dolarului.

Încetinirea creşterii economiilor lumii şi criza datoriilor suverane au încurajat băncile centrale să se orienteze spre rezerve în valori de refugiu, cum ar fi aurul, o investiţie considerată sigură pe timp de criză, scrie Le Figaro.

Statele lumii au cumpărat 348 de tone de aur de la începutul anului, iar cantitatea ar putea ajunge la 450 de tone până la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO