Business Internaţional

Grecia continuă să se scufunde: Deficitul bugetului a crescut cu aproape o treime în primul semestru

Grecia continuă să se scufunde: Deficitul bugetului a crescut cu aproape o treime în primul semestru

Autor: Anca Dumitrescu

11.07.2011, 21:33 1469

Deficitul bugetului central al Greciei acrescut cu aproape o treime în primul semestru şi a depăşit ţintainterimară din programul internaţional de susţinere financiară,transmite Reuters.

Datele referitoare la deficitul bugetuluicentral exclud bugetele autorităţilor locale şi cheltuielileprivind asigurările sociale şi nu coincid cu deficitul bugetuluigeneral, luat în calcul la evaluarea progreselor reformelor fiscaleale Greciei.

Nerespectarea obiectivelor fiscale, dincauza recesiunii, a obligat guvernul elen să aprobe în iunie noimăsuri de austeritate, pentru a obţine un al doilea pachet desprijin financiar din partea Uniunii Europene şiFMI.

"Anticipăm că actualul deficit devenituri va fi acoperit în a doua jumătate a anului, ca urmare amăsurilor fiscale incluse în planul de buget aferent perioadei2011-2015", a anunţat Ministerul elen de Finanţe.

Deficitul guvernului central a atins12,78 miliarde de euro în intervalul ianuarie-iunie, peste nivelulprevăzut, de 10,37 miliarde de euro, potrivit unui comunicat alguvernului.

Veniturile bugetare nete au scăzut cu8,3%, la 21,81 miliarde de euro, faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, comparativ cu ţinta de 25,08 miliarde deeuro.

Cheltuielile, calculate înainte deserviciul datoriilor, au urcat cu 4,5%, la 33,16 miliarde de euro,fiind cu 4% peste nivelul stabilit.

Ministerul de Finanţe a atribuit scădereaveniturilor contracţiei economice peste aşteptări, dar şi unor taxeexcepţionale care au majorat veniturile în urmă cu unan.

Guvernul a precizat că creştereacheltuielilor a fost determinată de achitarea unor datorii alespitalelor de stat, chiar dacă guvernul a redus investiţiile însectorul public cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut.

Economia elenă s-a contractat cu 5,5% înprimul trimestru, ca urmare a măsurilor deausteritate.

Guvernul a revizuit în scădere prognozaprivind economia, la un declin de 3,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO