Business Internaţional

Grecia este blestemată: nu scapă de default nici dacă o salvează Europa

Grecia este blestemată: nu scapă de default nici dacă o salvează Europa

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

05.07.2011, 00:05 1874

Standard & Poor's (S&P), una dintre cele mai importanteagenţii de evaluare financiară, a avertizat că pla­nul la carelucrează Europa pentru salvarea Greciei, ce pre­vede rostogolireadatoriilor greceşti deţinute de investitorii privaţi, va atrageintrarea statului elen în incapacitate de plată, după criteriilefirmei, scrie The Wall Street Journal.

Comentariile S&P reprezintă prima reacţie din parteaagen­ţiilor de rating după ce sectorul bancar francez - cel maimare deţinător străin de datorii greceşti - a propus săptămânatrecută un plan pentru implicarea sectorului privat în salvareastatului elen. Planul francez, agreat de Germania, prevede cabăncile să investească banii obţinuţi din plata unor titluri învaloare de 30 mld. euro ajunse la scadenţă în obligaţiuni noi emisede Atena care nu vor ajunge la maturitate timp de cel puţin 30 deani. S&P apreciază că propunerea trebuie tratată carestruc­turare a datoriilor deoarece investitorii vor primi maipuţin decât li s-a promis când au cumpărat obligaţiunile ori­ginaleşi pentru că fără această înţelegere Grecia nu va pu­tea, probabil,să gestioneze datoriile, potrivit The Guardian.

În plus planul de salvare avut în vedere de creditori va aducelimitarea masivă a suveranităţii financiare a Greciei, spunepreşedintele forumului miniştrilor de finanţe din zona euroJean-Claude Juncker. "Suveranitatea Greciei va fi limi­tată masiv",a declarat oficialul, adăugând că echipe de experţi din zona eurovor veni în Grecia pentru a "ajuta".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO