Business Internaţional

Grecia: Guvernul obţine votul de încredere al Parlamentului

Grecia: Guvernul obţine votul de încredere al Parlamentului

Autor: Mediafax

22.06.2011, 09:07 1647

Guvernul grec a obţinut în noaptea de marţi spre miercuriîncrederea Parlamentului, etapă preliminară lansării unui nou plande austeritate, cu 155 de voturi din 300, potrivit preşedinteluiParlamentului.

Toţi deputaţii opoziţiei prezenţi, 143, au votat împotrivă.Premierul grec, Georges Papandreou, a cerut un vot de încrederepentru a strânge rândurile majorităţii în vederea unui vot, până la30 iunie, asupra unui nou plan de austeritate şi de privatizări,crucial pentru supravieţuirea financiară a ţării.

" Cer încrederea pentru a continua să facem faţă crizei şideficitelor, să evităm falimentul şi să garantăm menţinerea Grecieiîn nucleul dur al euro ", a declarat el, la încheierea a trei zilede dezbateri parlamentare înaintea votului.

" Acest vot este un contract cu poporul grec", angajând Guvernulsă "îşi mobilizeze toate forţele pentru a ieşi din criză (...)există o perspectivă, o cale trasată, avem susţinerea şi ajutorulcomunităţii internaţionale şi Uniunii Europene cu un împrumutmamut", a adăugat el.

În aşteptarea votului, câteva mii de manifestanţi careprotestează faţă de măsurile de austeritate s-au reunit în cursulserii în faţa Parlamentului grec.

Înconjurată de măsuri draconice de securitate, această reuniunea fost organizată de "indignaţii" greci, care campează din 25 maiîn piaţa centrală Syntagma pentru a se opune curei de redresaredictate în ţară de Uniunea Europeană şi Fondul MonetarInternaţional.

Puternicul sindicat al funcţionarilor publici, Adedy, a cerutorganizarea unei reuniuni pentru a-şi manifesta opoziţia faţă demăsurile şi privatizările prevăzute pentru a se încerca limitareacrizei, dar grupul nu se distingea de mulţimea "indignaţilor", carea continuat să se adune, potrivit unui fotoreporter al AFP.

Mişcarea "indignaţilor", o mobilizare care se prezintă ca fiindcetăţenească şi în afara partidelor, a reuşit să reunească laînceputul lui iunie zeci de mii de protestatari în faţaParlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO