Business Internaţional

Grecia i-a adus pe ministrii europeni la capatul rabdarii

17.01.2010, 23:10 13

Ministrii de finante ai statelor membre ale zonei euro nu maipar dispusi sa astepte ca Grecia sa isi faca ordine in probleme,dupa ce statul de la Marea Mediterana i-a inselat in mai multeranduri cu privire la valoarea deficitului bugetar, scrie agentiade presa Thomson Reuters. Cei 15 membri ai zonei euro par pregatitisa impuna sanctiuni Greciei daca acest lucru va fi necesar.
In luna februarie Comisia va face unele recomandari Greciei. Statulva avea la dispozitie patru luni pentru a le aplica, iar daca acestlucru nu se va intampla Grecia va deveni primul stat ale caruipolitici fiscale vor fi sanctionate de UE.
Ministrii de finante vor discuta problema datelor oferite de biroulde statistica al statului elen, dupa ce un raport al ComisieiEuropene a evidentiat ca, timp de mai multi ani, Grecia a furnizatdate false cu privire la valoarea deficitului bugetar, in principaldin cauza faptului ca sistemul de statistica se afla sub influentafortelor politice.
Deficitul bugetar al Greciei din 2008 a fost revizuit in cresterede la 5,0% la 7,7% din PIB, iar previziunile privind deficitulbugetar pe anul trecut au crescut de la putin peste 3% in lunaaprilie, la 12,7% din PIB in octombrie 2009. Estimarile privinddeficitul bugetar au condus la aparitia de speculatii potrivitcarora celelalte state membre ale zonei euro vor trebui sa salvezeGrecia.
Ceilalti 15 membri nu au parut insa dispusi sa sara in ajutorulGreciei.
"Suntem in continuare siguri ca nu va fi nevoie de ajutor, insadaca va fi cazul, politicienii nu vor dori sa isi distrugacarierele", a declarat aceeasi sursa. "Contribuabilii germani nuvor fi dispusi sa te asculte daca vei incerca sa le explici ca levei utiliza banii pentru a salva o tara care a incalcat in maimulte randuri regulile fiscale ale UE."
Ministrii zonei euro vor analiza un raport al oficialilor ComisieiEuropene si al Bancii Centrale Europene, care au fost in Greciasaptamana trecuta pentru a ajuta Atena sa creioneze un plan realistpentru reducerea deficitului pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO