Business Internaţional

Grecia încearcă să evite privatizarea companiei care gestionează reţeaua de electricitate

Grecia încearcă să evite privatizarea companiei care...

Autor: Mihai Draghici

26.07.2015, 15:33 170

"Vom încerca să găsim măsuri alternative, echivalente, aşa cum a fost cazul şi în alte ţări europene", a declarat Panos Skourletis într-un interviu acordat revistei Agora.

"Reţeaua energetică are o importanţă strategică, astfel că ar trebui să rămână a statului", a argumentat Skourletis, potrivit Reuters.

În cadrul măsurilor convenite cu Eurogrup, Grecia a stabilit vânzarea companiei ADMIE, cu excepţia situaţiei în care vor fi identificate modalităţi de reintrare în concurenţă.

Fostul guvern conservator de la Atena lansase procedurile pentru vânzarea a 66% din pachetul de acţiuni al companiei ADMIE, o unitate a grupului de electricitate de stat PPC (DEHr.AT). Însă Guvernul premierului de extremă-stânga Alexis Tsipras a blocat procedurile de privatizare imediat după începerea mandatului, în ianuarie. "Trebuie să înţelegem că rolul grupului energetic PPC şi activele ADMIE sunt de nepreţuit", a spus Skourletis.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Negocierile care ar fi urmat să înceapă vineri la Atena pentru al treilea program de asistenţă financiară au fost amânate câteva zile, din raţiuni organizatorice. Potrivit unui oficial UE, creditorii internaţionali caută un loc sigur pentru discuţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO