Business Internaţional

Grecia înghite o nouă pastilă de austeritate, iar populaţia răspunde cu violenţă. Soros cere Europei să injecteze bani

Grecia înghite o nouă pastilă de austeritate, iar populaţia răspunde cu violenţă. Soros cere Europei să injecteze bani

Zeci de mii de greci au ieşit duminică pe străzile Atenei şi ale altor oraşe pentru a protesta faţă de hotărârea politicienilor de a implementa noi măsuri de austeritate. În capitala elenă 48 de clădiri au fost incendiate şi 150 de magazine jefuite

Autor: Bogdan Cojocaru

14.02.2012, 00:05 763

Parlamentul grec a prelungit agonia statului elen aprobând un nou pachet de măsuri de austeritate cerut de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional în schimbul a noi fonduri de salvare.

Banii ar ajuta Grecia să evite falimentul în martie, însă votul Parlamentului a avut un preţ: zeci de mii de demonstranţi care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva austerităţii, 150 de magazine jefuite, 48 de clădiri incendiate, aproxi­mativ 100 de răniţi, dintre care 68 sunt poliţişti, 130 de arestări şi 48 de parlamentari rebeli expul­zaţi rapid din partidele din coaliţia de guver­nământ.

Pachetul de măsuri de austeritate include, printre altele, tăieri de pensii de 300 de milioane de euro, reducerea cu 22% a salariului minim, în prezent de 750 de euro pe lună, şi diminuarea cu 150.000 a numărului salariaţilor din aparatul de stat până în 2015. Votul Parlamentului netezeşte totodată calea spre un acord cu creditorii privaţi ai Greciei pentru reducerea cu 70% a valorii reale a obligaţiunilor deţinute de aceştia, scrie BBC. Miniştrii de finanţe din zona euro trebuie acum să accepte măsurile de austeritate cu ocazia sum­mitului de la Bruxelles de miercuri înainte să permită pornirea noului program de bailout de 130 miliarde euro destinat Greciei. Miniştrii au respins săptămâna trecută pro­punerile făcute de Grecia, apreciind că acestora le lipsesc reduceri de cheltuieli de 325 milioane de euro. Pachetul conţine reduceri bugetare de 3,3 miliarde euro doar pentru acest an.

Înaintea votului Parlamentului de duminică seara, cel puţin 80.000 de persoane s-au alăturat protestelor în Atena şi 20.000 celor din Salonic. Proteste violente au avut loc şi în alte oraşe ale ţării. La Atena, pradă incendiilor a căzut o clădire care adăposteşte cine­matograful Asty, folosit de Gestapo drept cameră de tortură în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"O noapte de teroare înăuntru şi în afara parlamentului", titrează cotidi­anul conservator Eleftheros Typos pe prima pagină.

Ministrul grec de finanţe Evangelos Venizelos a declarat că problema ţării nu este "dacă unele salarii vor fi reduse, ci dacă statul va putea plăti chiar acele salarii şi pensii reduse".

În total, 199 de parlamentari din 300 au votat în favoarea pachetului controversat de măsuri.

Oficialii UE şi FMI au cerut ca măsurile de austeritate să fie aprobate de Parlament deoarece s-au săturat de promisiunile nerespectate ale politicienilor greci, scrie Thomson Reuters.

Mulţi greci consideră însă că un nou val de austeritate va înăspri şi mai mult condiţiile de viaţă.

"Până aici! Ei nu au idee de ceea ce înseamnă o revoltă a grecilor. Iar grecii, indiferent de ideologie, se revoltă", a afirmat Manolis Glezos, un scriitor şi faimos politician de dreapta în vârstă de 89 de ani. El a devenit faimos după ce s-a furişat în Acropole într-o noapte a anului 1941 şi a furat un drapel german aflat sub paza armatei germane.

Soros: Austeritatea cerută de Germania riscă să destrame Europa

Dacă în urmă cu doi ani George Soros critica statul social pentru că risipeşte banii, cu preţul supraîndatorării, miliardarul american şi-a schimbat acum optica. El critică modul în care cancelarul german Angela Merkel gestionează criza datoriilor din zona euro şi a avertizat că liderii europeni ar trebui să stimuleze creşterea economică în statele cu probleme cu injecţii de capital şi nu să impună programe severe de auste­ritate. "Merkel, din nefericire, conduce Europa în direcţia greşită", a afirmat Soros pentru publi­caţia germană Der Spiegel.

Dacă insistă pe austeritate şi nu stimulează creşterea economică prin injecţii de capital, liderii europeni riscă să repete greşelile care au dus SUA în Marea Depresiune din 1929, a subliniat Soros. El apreciază, de asemenea, că este o greşeală poli­tică de a acorda Greciei împrumuturi la dobânzi ridicate care nu fac decât să acutizeze problemele statului elen. "Dacă Grecia intră în faliment, turbulenţele se vor extinde în Italia şi Spania, iar apoi Europa se va destrăma", a avertizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO