Business Internaţional

Grecia intră în criză de timp. Mario Draghi: Soluţia se află în mâinile guvernului elen

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. AFP/Mediafax Foto

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. AFP/Mediafax Foto

Autor: Sebastian Tănase

20.04.2015, 00:03 1092

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat sâmbătă că Europa sprijină Grecia pentru a-şi rezolva problemele economice, însă guvernul elen este singurul „partid“ care poate salva ţara, scrie CNBC.

În condiţiile în care Grecia nu va reuşi să ajungă la un acord până la sfârşitul lunii, guvernul de la Atena va fi nevoit să acceseze rezervele valutare – în valoare totală de 2 miliarde de euro – pentru a plăti salariile bugetarilor şi pensiile, notează Reuters. 

Grecia duce o luptă aprigă pentru a face faţă crizei monetare cu care se confruntă şi are nevoie de o injecţie ca lichiditate majoră pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile financiare astfel încât să evite falimentul.

„Toată lumea doreşte ca Grecia să reuşească“, a declarat preşedintele BCE.

Grecia se află în negocieri aprinse cu troica creditorilor (FMI, BCE şi CE) pentru a primi tranşa finală de 7,2 miliarde de euro (7,8 miliarde de dolari) din programul de bailout, însă instituţiile europene refuză să transfere fondurile până când guvernul condus de Alexis Tsipras nu va înainta reforme credibile.

Cu toate acestea, Draghi a atras atenţia asupra faptului că oficialii eleni nu mai au foarte mult timp la dispoziţie pentru a ajunge la un acord cu creditorii şi pentru a preveni înrăutăţirea actualei situaţii economice.

„Soluţia se află în mâinile guvernului grec“, a spus Draghi.

La întâlnirea FMI de la Washington de săptămâna trecută, preşedintele BCE a afirmat că accesul la Fondul Lichidităţii de Urgenţă (Emergency Liquidity Assistance) va continua atâta timp cât băncile greceşti vor rămâne solvabile şi vor prezenta destule garanţii colaterale.  

Încă din 2010 ţara s-a bazat extensiv pe împrumuturile comunităţii internaţionale. Astfel, fără o nouă infuzie de lichiditate, Grecia ar putea rata două rambursări către FMI care expiră la sfârşitul acestei luni şi va trebui să acceseze rezervele valutare pentru a plăti salariile şi pensiile.

„Este ceva de care economia globală şi cea europeană nu au nevoie - încă o criză“, a declarat secretarul trezoreriei SUA, Jacob Lew.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO