Business Internaţional

Grecia intra sub supraveghere din cauza finantelor publice

08.12.2009, 23:15 25

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a plasatsub supraveghere, cu implicatii negative, ratingul de tara "Aminus" al Greciei. "Punerea sub observatie a acestui ratingreflecta viziunea noastra potrivit careia planurile de consolidarefiscala propuse de noul guvern de la Atena au sanse mici sa asigureo reducere sustenabila a deficitului fiscal si a datoriei publice",a anuntat Standard & Poor's.

Agentia de evaluare financiara estimeaza ca, in absenta unormasuri concrete din partea guvernului elen, datoria publica aGreciei ar putea ajunge la 125% din Produsul Intern Brut (PIB) in2010, cel mai ridicat nivel din zona euro.

Totodata, Standard & Poor's a anuntat ca "industria bancaraelena se confrunta cu cele mai mari riscuri economice pe termenlung din Europa dezvoltata" si ca, potrivit celui mai pesimistscenariu, valoarea bruta a creditelor cu probleme ar putea ajungela 10-20% din totalul imprumuturilor acordate de bancile privatedin Grecia, se arata in comunicatul agentiei de rating.

Pe piata din Romania, bancile elene ocupa o pozitie forte, intopul celor mai importanti 15 jucatori de la noi, Grecia fiindreprezentata de patru banci - Alpha Bank Romania, EFGEurobank-Bancpost, Piraeus Bank si National Bank of Greece-BancaRomaneasca, insa acestora li se adauga si alti jucatori de taliemedie si mica.

Guvernul de la Atena vrea finante publice maitransparente

"Daca vom concluziona ca strategia guvernului elen estesuficient de agresiva pentru a asigura un declin semnificativ sisustenabil al datoriei publice, ratingul ar putea fi reafirmat",potrivit Standard & Poor's. "In caz contrar, l-am putea revizuiin scadere cu un punct, pana la BBB+, daca vom considera camasurile fiscale ale guvernului sunt nerealiste, in special avandin vedere riscul ca economia Greciei sa creasca pe termen lung subperformantele celorlalte state membre ale zonei euro".

Rata dobanzii la obligatiunile elene a urcat pana la cel mairidicat nivel din ultimele sapte luni, dupa ce Standard &Poor's a plasat sub "supraveghere negativa" ratingul de tara alGreciei, fapt ce conduce in majoritatea cazurilor la o revizuire inscadere a respectivului calificativ in cel mult o luna, scrieFinancial Times.

Totodata, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii CentraleEuropene, a aratat ca oficialii de la Atena trebuie sa actioneze"in mod curajos" pentru a reusi sa controloze bugetul de stat.

Noul premier al Greciei, Georgios Papandreou, a anuntat reformecare ar putea spori gradul de transparenta a finantelorpublice.

Autoritatile vor sa reduca deficitul bugetar cu 3,6%, samajoreze impozitele pe proprietate si unele dintre cele pevenituri, dar si sa inghete salariile si pensiile din sectorulpublic.

Economistii eleni, deloc surprinsi de deciziaS&P

Economistii bancilor elene au declarat ca pozitia adoptata deagentia de evaluare financiara nu reprezinta o surpriza, inconditiile in care reflecta temerile in crestere ale investitorilorcu privire la perspectivele fiscale ale Greciei. Deficitul bugetaral tarii este estimat sa atinga anul acesta 12,7% din PIB, adica demai mult de patru ori peste limita impusa pentru statele membre alezonei euro. Perspectiva celor de la Standard & Poor's este"negativa pentru pietele domestice de titluri guvernamentale,confirmand incertitudinile cu care se confrunta investitorii inceea ce priveste pozitia financiara a tarii", a explicat PlatonMonokroussos, director al departamentului de cercetare a pietelorfinanciare din cadrul Eurobank, actionar majoritar al bancii romaneBancpost.

Fitch reduce ratingul Greciei la creditele pe termenlung

Agentia de rating Fitch a revizuit in scadere ratingul Grecieipentru creditele pe termen lung acordate atat in valuta, cat si inmoneda nationala de la A minus la BBB plus, scrie Bloomberg.Perspectiva a ramas negativa, din cauza temerilor privind evolutiape termen mediu a finantelor publice, a incertitudinii privindrevenirea economiei din criza si din cauza lipsei de credibilitatea institutiilor fiscale. "Daca planurile guvernamentale actuale nusunt duse la bun sfarsit atunci am putea revizui din nou in scadereratingul de tara al Greciei. Daca insa vedem ca statul isi asumaangajamente credibile, iar implementarea acestora va ficonsistenta, atunci perspectiva ar putea redeveni stabila", a spusagentia, care a adaugat ca va fi nevoie de "politici fiscaleaustere".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO