Business Internaţional

Grecia nu va primi bani de la tarile europene decat cu pretul unor masuri de austeritate mai drastice

01.03.2010, 23:07 24

Comisarul european pe probleme monetare Olli Rehn va cereGreciei sa adopte masuri suplimentare pentru redu cerea deficituluibugetar in con di tiile in care guvernele tarilor din zona euro punla punct un posibil plan de salvare a tarii profund indatorate,scrie Bloomberg.

Rehn se intalneste cu primul-mi nistru grec George Papandreou incon textul in care oficialii zonei euro au in vedere un plan desustinere a Greciei in valoare de aproximativ 25 de miliarde deeuro in cazul in care aceasta va avea nevoie de ajutor pentru a-sifinanta datoria, recurgandu-se posibil la cre di tori de stat cumar fi KfW Group din Germania care sa-i achizitioneze obligatiunile.

Cancelarul german Angela Merkel si primul-ministru luxemburghezJean-Claude Juncker au semnalat ca Rehn va avertiza Grecia catrebuie sa ia noi masuri pentru reducerea celui mai mare deficitbugetar din UE si ca aceasta nu se poate baza pe ajutorul contribuabililor din alte tari in lipsa masurilor respective.

Sporind presiunile de ordin politic, strategia fiscala aguvernului Papan dreou va fi curand testata de investitori incontextul viitoarei emisiuni de titluri pe zece ani in valoare de 5miliarde de euro.

Discutia dintre Rehn si Papandreou va avea loc dupa ce oficialiieuropeni au verificat daca guvernul grec ia suficiente masuripentru a elimina 4 puncte procentuale din deficitul bugetar care aatins 12,7% din PIB anul trecut. Daca nu va reusi sa demonstrezepana pe 16 martie ca a progresat suficient in reducereadeficitului, Grecia ar putea fi presata sa majoreze taxele deconsum si sa-si diminueze cheltuielile de capital.

Cancelarul german a negat faptul ca s-au alocat bani pentrusalvarea Greciei, spunand ca tara sud-europeana "trebuie sa-si facatemele". Vorbind dupa ce moneda euro a inregistrat cea de-a treiapierdere lunara consecutiva in raport cu dolarul, Merkel a declaratca moneda unica "trece cu siguranta prin cea mai dificilafaza".

Grecia trebuie sa atraga 53 de miliarde de euro in acest an sisa rascum pere obligatiuni de peste 20 de miliarde de euro pana lasfarsitul lunii mai. Tara s-a angajat sa-si reduca deficitulbugetar sub 3% din PIB in 2012. Comisia Europeana anticipeaza odatorie echivalenta cu 124,9% din PIB in acest an.

FMI va juca un rol secundar in Grecia

Rolul Fondului Monetar International (FMI) in cadrul situatieidramatice din Grecia se limiteaza la a consilia autoritatile de laAtena cu privire la modalitatile de reformare a sistemelor fiscalsi bugetar astfel incat guvernul tarii sa poata convinge pietele sialte tari din zona euro de validitatea programului sau de reducerea deficitului bugetar, scrie The Wall Street Journal. Fondul nujoaca un rol important in salvarea Greciei, au declarat sursefamiliare cu activitatea acestuia. Iar, desi FMI ar dori sa joaceun rol mai amplu, politica europeana ii sta in cale. Decizia UE dea tine fondul deoparte reflecta presiunile venite din parteapresedintelui BCE Jean-Claude Trichet, presedintelui francezNicolas Sarkozy si primului-ministru luxemburghez Jean-ClaudeJuncker. Acestia sustin ca daca s-ar apela la FMI, s-ar subminacredibilitatea monedei si zonei euro. Boardul FMI include StateleUnite si China, iar majoritatea liderilor din zona euro nu vor caputeri din afara sa aiba un cuvant de spus in chestiuni careinfluenteaza euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO