Business Internaţional

Grecia, o ruină sau un nou început? Statul elen pariază pe negociere colectivă, creşterea salariului minim şi pe înfiinţarea Băncii Elene de Dezvoltare în drum spre prosperitate

Grecia, o ruină sau un nou început? Statul elen...

Autor: Alex Ciutacu

27.04.2018, 19:19 1124

Miniştrii de finanţe din zona euro au fost informaţi cu privire la planurile de viitor ale Greciei în cadrul unei întâlniri în Sofia, Bulgaria, ce a avut loc săptămâna aceasta, potrivit Bloomberg.

Euclid Tsakalotos, ministrul grec de finanţe, a prezentat un proiect elaborat pentru o strategie de „creştere holistică”. Proiectul include reinstaurarea „negocierii colective” în piaţa muncii, o „creştere graduală a salariului minim” şi înfiinţarea unei „Bănci Elene de Dezvoltare”, potrivit unui document citat de Bloomberg.

Pregătirea unui plan este una dintre condiţiile ataşate de creditori, încât Grecia, cel mai îndatorat stat din lume, urmează să iasă din criză.

Rata şomajului este încă la peste 20%, iar reinstaurarea negocierilor colective şi creşterea salariului minim ar putea schimba situaţia. Cu toate acestea, înfiinţarea unei bănci de dezvoltare cu capital public ridică o serie de îngrijorări din partea creditorilor.

Revenirea economică a Greciei este mai lentă decât se aşteptau analiştii, încât creşterea economică a statului elen este a fost de 1,4% pentru anul trecut, faţă de estimarea iniţială a Comisiei Europene, de 2,7%.

Grecia a coborât câteva poziţii şi în topul competitivităţii, în timp ce populaţia îmbătrâneşte şi se micşorează, potrivit autorităţii elene de statistică.

În cadrul planului de dezvoltare, guvernul condus de Alexis Tsipras a promis că va implementa o serie de măsuri precum accelerarea procedurilor juridice, aceasta fiind o problemă cu care se confruntă populaţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO