Business Internaţional

Grecia poate evita al treilea bailout dacă obţine de la creditori dobânzi mai mici şi scadenţe mai mari

Evangelos Venizelos, vicepremierul Greciei: „Vorbim aici de o posibilă generaţie pierdută. Nu se pot implementa noi măsuri de austeritate. Nu mai pot fi tăiate salariile şi pensiile”

Evangelos Venizelos, vicepremierul Greciei: „Vorbim aici de o posibilă generaţie pierdută. Nu se pot implementa noi măsuri de austeritate. Nu mai pot fi tăiate salariile şi pensiile”

Autor: Bogdan Cojocaru

26.09.2013, 21:40 242

Grecia nu are nevoie de al treilea pachet de bailout şi-şi va putea acoperi nevoile de finanţare fără a-şi împovăra şi mai mult creditorii externi dacă îi sunt relaxate condiţiile datoriilor şi, posibil, dacă revine anul viitor pe piaţa obligaţiunilor, a decarat vicepremierul grec Evangelos Venizelos, citat de Thomson Reuters.

Venizelos, care este şi ministru de externe, este hotărât să nu provoace pierderi partenerilor Greciei din Uniunea Europeană şi Fondului Monetar Internaţional, care până acum au salvat ţara de la faliment cu ajutoare financiare de 240 miliarde de euro.

„Înţelegem foarte, foarte bine cât de dificil este pentru fiecare guvern să accepte iertarea datoriei noastre. Noi nu cerem acest lucru, ci o reprofilare fără să provocăm probleme, fără poveri în plus pentru partenerii noştri instituţionali“, a spus vicepremierul.

Comentariile lui vin la câteva zile de la alegerile din Germania, care sprijină Grecia în schimbul aplicării unor măsuri de austeritate dure şi reforme adânci care au provocat tensiuni sociale şi politice în statul mediteraneean.

„Vorbim aici de o posibilă generaţie pierdută. Nu se pot implementa noi măsuri de austeritate. Nu mai pot fi tăiate salariile şi pensiile“, a atenţionat Venizelos. De la izbucnirea crizei datoriilor suverane, în 2009, Grecia nu mai are acces la pieţele internaţionale de capital, iar ţara apelează de atunci la finanţare pe termen scurt. După două bailouturi şi cea mai mare restructurare a datoriei din lume, Grecia are nevoie de ajutor suplimentar de 10-12 miliarde euro în următorii doi ani. Zona euro va decide asupra celui de-al treilea bailout probabil în noiembrie, după ce inspectorii internaţionali finalizează eva­luarea stadiului reformelor din Grecia.

Venizelos a fost ministru de finanţe şi el este cel care a negociat pentru Grecia restructurarea datoriei. El crede că ţara sa va putea reveni pe pieţele de finanţare dacă i se permite să renegocieze dobânzile şi termenele de scadenţă ale actualelor datorii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO