Business Internaţional

Grecia primeşte o finanţare suplimentară de urgenţă de 85 miliarde euro pentru bună purtare

Grecia primeşte o finanţare suplimentară de urgenţă de 85 miliarde euro pentru bună purtare

Autor: Vlad Popescu

01.07.2011, 14:34 1493

Grecia va primi finanţare externă suplimentară de 85 miliardeeuro în cadrul noului acord cu instituţiile financiareinternaţionale, sumă care include sprijinul acordat de investitoriiprivaţi, potrivit unui oficial al ministerului austriac alFinanţelor, transmite Bloomberg.

Noul program de bailout pregătit de UE şi FMI pentru Grecia areo valoare totală de 190-195 miliarde euro, care include cele 110miliarde euro acordate în luna mai a anului trecut, a declaratThomas Wieser, directorul departamentului de politică economică şipieţe financiare din ministerul Finanţelro de la Viena.

Afirmaţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă la care aparticipat şi ministrul austriac al Finanţelor, Maria Fekter.

Fondul Monetar Internaţional va furniza 30% din noul sprijinfinanciar, iar zona euro şi investitorii privaţi vor asigura restulde 70%, a arătat Wieser.

Parlamentul elen a aprobat în ultimele zile planul deausteritate şi accelerare a privatizărilor propus de guvernulPapandreou, care ar trebui să reducă deficitul bugetar cu 78miliarde euro în următorii cinci ani.

Oficiali germani şi francezi au sugerat anterior că ţinta departicipare a investitorilor privaţi ar fi de circa 30 miliardeeuro, însă Fekter a precizat că "nu se poate spune cu siguranţă câtva totaliza contribuţia sectorului privat".

Participarea investitorilor privaţi la programul de bailout alGreciei se va constitui în rostogolirea voluntară a obligaţiunilorstatului elen ajunse la maturitate în următorii trei ani în titluricu scadenţa pe termen lung.

Fekter a mai spus că se aşteaptă în următoarele zile lapropuneri privind implicarea investitorilor privaţi.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au programat o conferinţătelefonică pentru sâmbătă pentru a discuta problema şi pentru aaproba cea de-a cincea tranşă, de 12 miliarde euro, din împrumutulacordat anul trecut Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO