Business Internaţional

Grecia reia privatizarea porturilor şi aeroporturilor, guvernul renunţând la blocarea vânzărilor

Grecia reia privatizarea porturilor şi aeroporturilor,...

Autor: Anca Dumitrescu

01.05.2015, 15:26 554

Fondul elen pentru dezvoltarea activelor, care vinde active imobiliare, de infrastructură şi alte proprietăţi ale statului, va trimite miercuri investitorilor, inclusiv companiei China Cosco Holding, o ofertă revizuită de vânzare a unei participaţii la Piraeus Port Authority, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

Sursele au adăugat că Fondul este mulţumit cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro pentru concesionarea a 14 aeroporturi regionale, primită din partea companiei germane Fraport, autorităţile anticipând că tranzacţia va fi finalizată într-o lună.

Decizia de vânzare a activelor arată că guvernul partidului de stânga Syriza renunţă la angajamentul asumat în faţa electoratului de a bloca astfel de privatizări, pe fondul eforturilor de a debloca finanţarea din partea creditorilor internaţionali, în cadrul programului de sprijin în valoare de 240 de miliarde de euro.

Autorităţile din Grecia, grăbite să prevină intrarea în incapacitate de plată, intensifică negocierile cu partenerii din zona euro pentru a ajunge la un acord privind reformele şi deblocarea ajutorului financiar, cel mai devreme în acest weekend.

În luna februarie, ministrul Economiei, George Stathakis, se angaja să renunţe la vânzarea portului Piraeus, chiar dacă în iunie anul trecut cinci grupuri, între care Cosco, Ports America Groups Holding şi Utilco Emerging Markets, îşi exprimaseră interesul să cumpere o participaţie de control.

În prezent, Fondul elen pentru dezvoltarea activelor intenţionează o modificare limitată a acordurilor de concesionare a aeroporturilor, care să permită autorităţilor statului şi celor locale să păstreze o participaţie mică la acestea şi o anumită implicare în administrarea acestora.

În cazul portului Piraeus, investitorii vor fi invitaţi să cumpere 51% din acţiunile administratorului celui mai mare port din Grecia, în loc de nivelul oferit anterior, de 67%. Totodată, cumpărătorii nu vor avea acces la administrarea serviciilor de feriboat, aşa cum era prevăzut iniţial. Tranzacţia ar putea fi încheiată până la sfârşitul acestui an, potrivit surselor.

Guvernul elen mai intenţionează să vândă o participaţie de 49% la compania Desfa grupului State Oil din Azerbaidjan (Socar), în loc de 66% cât intenţiona iniţial. Autorităţile din Grecia primiseră anterior o ofertă de achiziţie integrală a Desfa, din partea Socar, dar acordul a fost amânat în aprilie, în urma unei investigaţii a Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO