Business Internaţional

Grecia se grăbeşte să-şi vândă din activele de stat înaintea unui deadline al programului de bailout

Grecia se grăbeşte să-şi vândă din activele de stat...

Autor: Catalina Apostoiu

25.04.2018, 00:05 467

Programul de bailout include 19 privatizări, printre acestea numărându-se vânzarea a 10 autorităţi portuare sau active imo­bi­liare.

Grecia se grăbeşte să-şi vândă din activele de stat, programul de privatizări fiind o problemă vitală pentru ţară în condiţiile în care aceasta se pregăteşte să-şi încheie programul de bailout în luna august, scrie CNBC.

Grecia ar putea genera venituri sub aşteptări în cadrul programului de privatizări în acest an după ce nu şi-a atins ţinta în 2017.

„Situaţia este una mixtă, progresele din unele domenii fiind contrabalansate de întârzierile din altele“, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

În 2017, veniturile din privatizări au atins 1,4 mili­arde de euro, cu 0,5 miliarde sub ţinta convenită cu cre­ditorii europeni.

În total, programul de bailout include 19 privatizări, printre acestea numărându-se vânzarea a 10 autorităţi portuare, active imo­bi­liare, Poşta.

Potrivit lui Danaue Kyriakopoulou, econo­mist-şef al think tank-ului OMFIF, priva­tizările sunt vitale pentru încheierea programului, dar nu şi pentru un „clean exit“, în care guvernul nu mai vrea susţinere financiară din afară sau supraveghere după luna august.

Veniturile pe primul semestru al acestui an sunt estimate la aproximativ 1 miliard de euro, iar cele pe semestrul al doilea ar putea atinge o valoare similară, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Având în vedere întâr­zierile din 2017 şi com­ple­xitatea procesului, Grecia ar putea continua privatizările şi în 2019.

Comisia Europeană a confirmat la începutul săptă­mânii că Grecia şi-a depă­şit ţintele din programul de bailout anul trecut, întărind poziţia guvernului ţării împotriva cererilor de adop­tare mai devreme a unor măsuri fiscale adiţionale, potrivit Bloomberg.

Cel mai îndatorat stat al Europei a înregistrat un excedent bugetar echivalent cu 4,2% din PIB în 2017, de peste două ori peste ţinta stabilită de auditorii săi. Grecia a înregistrat un excedent bugetar pentru al doilea an consecutiv, potrivit Eurostat.

„Este o veste foarte bună pentru Grecia înaintea discuţiilor din cadrul Eurogrup. Eforturile uriaşe făcute de Grecia în ultimii ani de a-şi repara finanţele publice şi a-şi reforma economia încep să dea roade“, a declarant comisarul european pe probleme economice Pierre Moscovici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO