Business Internaţional

Grecia se îndepărtează de „Grexit“ şi se îndreaptă spre „Greekovery“

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2013, 21:26 3408

Economia Greciei, care a scăzut cu aproximativ 20% de la izbucnirea crizei datoriilor şi se confruntă cu un şomaj record, a început să dea semne de revenire, ceea ce reduce probabilitatea ca ţara să părăsească zona euro, scrie CNBC.

Sintagma de „Grexit“ a fost lansată anul trecut de analiştii de la banca americană Citibank şi a devenit populară înaintea alegerilor din 2012. Deşi cel care este creditat cu „inventarea“ termenului susţine în conti­nuare că ieşirea ţării din zona euro este posibilă, economistul-şef al Citi Willem Buiter spune că probabilitatea este acum practic zero.

„Actualul nivel al încrederii în economia elenă este caracteristic unei economii în stagnare. Deja ne aflăm în faţa unei schimbări uriaşe după trei ani de depresiune economică. Mai important este că îmbunătăţirea recentă a încrederii sugerează că economia greacă va începe să crească în ritm trimestrial din al treilea trimestru al acestui an“, a se arată într-o analiză a băncii Berenberg.  Aceasta subliniază că guvernul de la Atena şi-a făcut bine temele, iar condiţiile mai realiste impuse de creditorii internaţionali – Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană – i-au adus economiei perspective mai bune. „Absenţa titlurilor negative de ştiri încurajează turiştii din Europa de Vest să revină pe plajele Greciei şi pe investitori să privească mai atent la activele greceşti“, menţionează analiza. Dacă Grecia urmează actualul curs, economia îşi va reveni sau va intra în faza de „Greekovery”.

Directorul executiv al Spiro Sovereign Nicholas Spiro este mai pesimist. El apreciază că în prezent revenirea ţine mai mult de încredere şi nu de econonomia reală. Grecia are cea mai mare rată a şomajului dintre statele Uniunii Europene, de 27%. Pe de altă parte, principalul indice al bursei de la Atena este cu 98% peste nivelul din perioada similară a anului trecut şi a crescut cu 12% de la începutul anului.

„Tot mai mulţi investitori văd în povestea Greciei mai mult paharul pe jumătate plin decât paharul pe jumătate gol. Datele economice sunt încă îngrozitoare, doar că mulţi investitori sunt încurajaţi de faptul că economia nu mai scade atât de mult“, a explicat Spiro.

 

Grecia ar putea recompensa persoanele care sesizează cazuri de corupţie

Guvernul elen ar putea introduce stimulente, inclusiv financiare, pentru persoanele care semnalează autorităţilor cazuri de corupţie din sectorul privat şi, mai ales, din cel public, scrie cotidianul elen Kathimerini. Un grup de experţi a transmis ministerelor Justiţiei, Finanţelor şi Reformei Administrative, responsabile de proiect, un set de propuneri care vizează încurajarea dezvăluirii cazurilor de corupţie, notează publicaţia. Stimulentele pentru angajaţii publici care-şi „toarnă“ colegii corupţi includ promovări, bonusuri şi creşteri de salarii. „Trebuie să existe posibilitatea sprijinirii unei culturi a administrării transparente şi corecte, care încurajează sesizarea cazurilor de corupţie, în interesul public şi al departamentului în cauză“, se arată în document. Guvernul elen a înregistrat în ultimii ani progrese limitate în încercările de combatere a corupţiei şi a început deja să pregătească mai multe reglementări bazate pe propunerile grupului de experţi.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 03.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO