Business Internaţional

Grecia se va confrunta cu noi provocări în următoarele săptămâni pentru a evita colapsul financiar

Autor: Marius Oncu

29.06.2011, 19:15 384

Premierul elen, George Papandreou, face eforturi pentru a treceprin Parlament un pachet de măsuri de austeritate şi privatizărinecesar pentru a asigura finanţarea internaţională a ţării, care seva confrunta cu noi provocări majore în următoarele săptămâni înîncercarea de a evita falimentul, informează Mediafax.

Cel mai apropiat test are loc joi, când Parlamentul votează asupraunei legi pentru implementarea măsurilor de austeritate, în valoarede 28 de miliarde de euro, aprobate miercuri, dar şi a unui programde privatizări prin care statul vrea să obţină fonduri de 50 demiliarde de euro în următorii ani, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană a stabilit ziua duminică, 3 iulie, ca termenlimită pentru ca Parlamentul de la Atena să aprobe programul demăsuri de austeritate.

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor participa duminică la oreuniune de urgenţă privind Grecia şi au anunţat că legilereferitoare la măsuri de austeritate şi privatizări trebuieaprobate până la această dată pentru ca statul elen să primeascăurmătoarea tranşă, de 12 miliarde de euro, a pachetului deîmprumuturi în valoare de 110 miliarde de euro convenit anul trecutcu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Grecia a admis că până la mijlocul lunii iulie va ajunge însituaţia de a nu-şi putea plăti datoriile dacă nu va primiurmătoarea tranşă a finanţării externe.

Totodată, miniştrii de Finanţe din zona euro au afirmat că vordefini, în prima parte a lunii iulie, "parametrii generali" ai unuinou plan de ajutor financiar pentru Grecia, care va suplimentapachetul de împrumuturi de 110 miliarde de euro stabilit anultrecut.

Noul plan de ajutor financiar va include noi împrumuturi şi orostogolire a datoriilor statului elen de către investitoriiprivaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO