Business Internaţional

Grecia şi-ar putea pune garanţie proprietăţile în schimbul unor împrumuturi private cu care să evite al treilea bailout

Grecia ar vrea să vândă peste 70.000 de proprietăţi imobiliare care variază de la o staţiune litorală de lux de pe coasta ateniană la un service auto dezafectat. AFP/Mediafax Foto

Grecia ar vrea să vândă peste 70.000 de proprietăţi imobiliare care variază de la o staţiune litorală de lux de pe coasta ateniană la un service auto dezafectat. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

22.09.2013, 20:38 258

Guvernul grec analizează posibilitatea punerii ca garanţia a proprietăţilor statului în schimbul unor împrumuturi prin care să evite cel de-al treilea program de asistenţă financiară externă, scrie agenţia Thomson Reuters.

Ministrul elen de finanţe Yannis Stournaras nu ar vrea să semneze un al treilea acord de bailout cu UE şi FMI din cauza tăierilor de cheltuieli publice şi reformelor pe care creditorii internaţionali le-ar cere, scrie cotidianul Kathimerini. Pentru a evita noul bailout, ministrul de finanţe ia în consi­derare crearea unui vehicul special, administrat atât de Grecia, cât şi de oficiali ai UE şi care ar emite obligaţiuni garantate cu proprietăţi ale statului. Obligaţiunile ar fi folosite apoi ca garanţie pentru credite luate de la Mecanismul European de Stabilitate, fondul permanent de bailout al zonei euro.

Grecia se aşteaptă la negocieri dificile cu reprezentanţii creditorilor internaţionali, reveniţi ieri la Atena pentru un nou audit al finanţelor publice şi al reformelor menite să scoată ţara din criză, notează AFP.

„O partidă de poker a început între Grecia şi partenerii săi, iar lucrurile nu vor fi uşoare“, potrivit săptămânalului Vima, în timp ce cotidianul Kathimerini anticipează discuţii dure, după jumătatea lunii octombrie, pentru a doua fază a negocierilor.

Evaluarea va fi determinantă pentru deblocarea unei noi tranşe de împrumut de 1 miliard de euro, în cadrul celui de-al doilea plan de salvare al ţării convenit în februarie 2012.

„Principalul obiectiv al liderilor eleni este evitarea unor noi măsuri de austeritate“, a scris Kathimerini.

Premierul Antonis Samaras a afirmat deja acest obiectiv în timpul unei vizite la Bruxelles în urmă cu două săptămâni.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO