Business Internaţional

Grecii îşi amanetează iahturile şi maşinile. Cine sunt vulturii care se "înfruptă" din luxul grecilor

Grecii îşi amanetează iahturile şi maşinile. Cine sunt vulturii care se "înfruptă" din luxul grecilor

Foto: Cristi Cimpoes

Autor: Marius Oncu

23.10.2011, 15:42 3458

Tot mai mulţi greci îşi amanetează bunuri din cauza crizei financiare, iar fenomenul a luat amploare extinzându-se de la bijuterii la iahturi şi maşini, pe care proprietarii au puţine şanse să le mai răscumpere şi care sunt vândute în ţări precum Germania, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

O privire rapidă pe un site de socializare scoate la iveală "poveştile amare" ale grecilor care au fost nevoiţi să-şi vândă bijuterii pentru a face rost de bani pentru plata facturilor şi altor cheltuieli.

"M-am întâlnit cu un prieten şomer şi l-am întrebat cum se descurcă. «Mi-am vândut cruciuliţa de la botez şi acum mă descurc»", este una dintre relatările de pe Twitter.

Dezvoltarea afacerii amaneturilor din Grecia a început anul trecut, odată cu declanşarea crizei datoriilor, însă schimbările au fost destul de mari în ultimul an, scrie Mediafax.

"La începutul crizei, oamenii îşi amanetau bunurile cu speranţa că le vor recupera mai târziu. Acum, însă, nu mai cred că vor face rost de bani pentru a le răscumpăra", a spus proprietarul unui amanet.

În contextul numărului tot mai mare de greci care vor să amaneteze bunuri, piaţa se dezvoltă, notează Kathimerini, zeci de noi magazine fiind deschise în întreaga ţară. Pe multe din arterele comerciale ale marilor oraşe, singurele magazine cărora afacerile le merg bine sunt amaneturile.

"În urmă cu doi ani, în zonă erau cinci amaneturi, iar acum sunt 25", a spus proprietarul unui astfel de magazin din Piaţa Syntagma, în centrul Atenei.

Grecii au ajuns să amaneteze maşini de lux, bărci sau chiar camioane în încercarea de a face rost de bani.

Majoritatea celor care amanetează astfel de bunuri nu le mai pot întreţine, iar banii obţinuţi sunt folosiţi pentru plata de ipoteci, impozite sau contribuţii a asigurări sociale.

Pentru circa 10% din clienţii firmei de amanet Auto Credit, despărţirea de bunuri este definitivă, întrucât nu mai pot face rost de bani pentru a le recupera.

Auto Credit, cu activităţi şi în alte domenii, a început chiar vânzarea de maşini în Germania. Compania are în prezent 60 de maşini, 30 de iahturi şi peste 15 camioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO