Business Internaţional

Grecii nu se grăbesc să îşi vândă companiile de stat

Autor: Livadariu Andreea

29.09.2010, 23:15 11

Grecia nu intenţionează să vândă rapid companiile de stat, adeclarat un oficial guvernamental. Executivul de la Atena a lansatun ambiţios program de privatizare, lista companiilor sau aactivelor scoase la vânzare cuprinzând o largă varietate dedomenii, de la cazinouri până la infrastructură. Programul va aduceîn vistieria statului aproximativ 3 miliarde de euro în următoriitrei ani, scrie The Wall Street Journal.

Privatizarea companiei de căi ferate reprezintă principalaprioritate a guvernului de la Atena, având în vedere că datoriileacumulate de grup se ridică la aproximativ 10,7 miliarde de euro,iar menţinerea companiei pe linia de plutire costă anual statul unmiliard de euro. În consecinţă, guvernul intenţionează să adoptelegea pentru privatizarea căilor ferate în următoarele săptămâni,chiar dacă se aşteaptă ca noile măsuri să aibă ca efectdisponibilizarea a 2.300 din cei 6.000 de angajaţi şi închiderearutelor neprofitabile.

O altă sursă importantă de venit pentru guvernul de la Atenaeste portofoliul de active imobiliare, pe care primul-ministruGeorge Papandreou l-a estimat la cel puţin 200 de miliarde de euro,în condiţiile în care datoria naţională a ajuns la 300 de miliardede euro.

"Sunt multe proprietăţi deosebit de interesante din punct devedere comercial, iar noi intenţionăm ori să le vindem, ori să leconcesionăm pe o durată lungă de timp, astfel încât exploatarea lorsă fie viabilă. Lucrăm acum la crearea unor condiţii atractivepentru investitorii străini", a spus George Christodoulakis,secretar de stat însărcinat cu privatizarea activelor statului, dincadrul Ministerului de Finanţe.

Grecia nu doreşte să "stârnească dezechilibru" pe piaţatelecomunicaţiilor, astfel că statul nu va renunţa la pachetul de20% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE),însă vrea liberalizarea pieţei de profil, a spus Christodoulakis.OTE deţine în România companiile Romtelecom, Cosmote şiGermanos.

Guvernul mai speră să obţină 500 de milioane de euro dinacordarea de noi licenţe pentru jocurile de noroc şi alte 200 demilioane de euro din taxele aferente acestui sector, până lasfârşitul anului 2011, fără a se omite faptul că programul deprivatizare are ca obiectiv "nu doar câştigul financiar, ci şirestructurarea economiei", după cum a declarat Christodoulakis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO