Business Internaţional

Grecii spera sa-si recupereze de la investitori o parte din banii cheltuiti pentru Olimpiada

01.09.2004, 00:00 17



Aproape 3,5 milioane de spectatori au luat cu asalt stralucitoarele, nou construitele arene olimpice din Atena pentru a-i vedea pe atleti cum isi incordeaza muschii, relateaza BBC News. Eforturile au fost la fel de sustinute si in spatele scenelor, oficialii greci facand tot posibilul pentru a-i impresiona pe investitorii straini.



Acum, cand cei care au asistat la Jocurile Olimpice si-au impachetat suvenirurile si au plecat spre casa, guvernul grec va afla daca jocurile i-au convins pe strainii ce doresc sa investeasca in mai mult decat un simplu tricou ca in Grecia se pot face afaceri serioase.



Guvernul Greciei a creat Clubul de Business al Atenei, ce a reprezentat un forum permanent pe toata durata jocurilor, aducandu-i laolalta pe pe oamenii de afaceri greci si straini in speranta cresterii potentialului Greciei in ceea ce priveste investitiile.



Oficialii au realizat faptul ca au o ocazie unica de a imbunatati profilul tarii lor si de a transforma economia oarecum insulara a acesteia.



"Va indemn sa considerati Grecia drept o destinatie de seama pentru noi investitii si activitate de afaceri," a declarat ministrul grec de finante, Giorgos Alogoskoufis, adresandu-se Clubului.



"Perspectivele pe viitor, infrastructura moderna si determinarea declarata de a schimba lucrurile sunt garantii pentru performante de succes," a adaugat ministrul de finante.



Pe langa faptul ca a fost o celebrare de ordin sportiv si cultural de mare succes, Olimpiada de la Atena a reprezentat in acelasi timp poate cea mai costisitoare campanie publicitara din istorie.



Guvernul estimeaza costul jocurilor la peste 6 miliarde de euro (7,2 miliarde de dolari, 4 miliarde de lire sterline), in timp ce unii specialisti plaseaza aceste costuri la peste 10 miliarde de euro.



Fara indoiala, in urma jocurilor infrastructura tarii s-a imbunatatit considerabil. In acelasi timp, insa, datoria publica a Greciei a crescut cu 9,8% in al doilea trimestru al acestui an, ajungand pana la o valoare de aproape 200 miliarde de euro.



Cea mai mare parte a cheltuielilor s-a concentrat asupra facilitatilor pentru Olimpiada. In prezent, se poarta discutii cu privire la utilizarea pe viitor a acestor facilitati dupa incheierea Jocurilor.



In ciuda liberalizarii recente a unor piete ale Greciei, cum ar fi cea energiei si cea a telecomunicatiilor, datele Eurostat arata ca, in ceea ce priveste investitiile straine directe Grecia se afla cu mult in urma altor tari.



Grecia a primit de fapt mai putine investitii din strainatate decat orice alta tara membra a Uniunii Europene inainte de extinderea UE din luna mai.



Grecia reprezinta un exemplu negativ pentru birocratia sa, ce reprezinta adesea un obstacol de seama in calea investitiilor straine.



Exista insa multi alti factori ce-i indeparteaza pe investitorii straini, arata analistii.



"Piata muncii este mult prea strict reglementata. De asemenea, regimul fiscal nu se bucura de stabilitate, existand in acelasi timp teama legata de posibilitatea ca guvernul sa anuleze acordurile private," a declarat Giorgos Kalamatousakis, economist si fost profesor in cadrul Universitatii din New York.



Grecia ar putea lua mult mai multe masuri pentru a-i incuraja pe investitorii straini, a adaugat acesta, citand exemplul Ciprului ce si-a redus impozitul impus corporatiilor pana la 10% in 2003 pentru a facilita investitiile straine.



Grecia ofera unele facilitati fiscale investitorilor, in special in sensul dezvoltarii regionale, insa rata impozitului impus corporatiilor este de aproximativ trei ori mai ridicata.



Ministrul de finante Alogoskoufis s-a angajat deja sa reduca taxele impuse companiilor pana la 25% in decursul urmatorilor trei ani, promitand in acelasi timp reducerea birocratiei si adoptarea de noi masuri legislative care sa incurajeze investitiile."Trebuie sa atragem investitii considerabile pentru a fi competitivi, pentru ca nu mai suntem pe vremea cand Grecia isi putea mentine competitivitatea pe baza salariilor reduse", a declarat ministrul grec de finante.



Economia Greciei s-a incadrat pe un trend ascendent in ultimii ani.



De la adoptarea monedei unice europene in anul 2001, economia acesteia s-a dublat fata de media UE, inflatia in mod traditional volatila si ratele dobanzii fiind aduse sub controlul autoritatilor de la Bruxelles.



Rata productivitatii in Grecia inca este cu aproape 25% sub media UE, in timp ce rata somajului se situeaza la un nivel de 8%.



Exista de asemenea si cazuri de succes al investitiilor straine in Grecia.



Atmel Hellas, parte a gigantului din domeniul produselor electronice Atmel Corporation, cu sediul in Statele Unite, desfasoara operatiuni in Grecia din anul 1999. In prezent, compania isi construieste propria fabrica in portul Patras, la 140 mile departare de Atena.



Aceasta este o facilitate moderna ce nu ar parea deplasata in Silicon Valley, reprezentand exact tipul de dezvoltare pe care guvernul grec incearca sa o promoveze.



Totusi, a schimba imaginea si substanta economiei grecesti de la una asociata cu agricultura si industria usoara, cat si inlocuirea fabricilor construite in anii saiseci si saptezeci cu unitati caracterizate de o tehnologie avansata, reprezinta sarcini foarte dificile.



Cladirile din beton ce sunt pe punctul de a se prabusi, imprastiate in intreaga tara si in special la marginea marilor orase, sunt marturii ale unei ere in care Grecia incerca sa profite din plin de costurile reduse ale fortei sale de munca.



Acum, tara incearca sa profite de alte elemente, cum ar fi muncitorii calificati, dintre care 25% au diplome universitare.



"Grecia dispune de o forta de munca extraordinara de care companii din domenii similare celui in care operam noi pot profita," a declarat Stelios Koutroubinas, managing director al Atmel Hellas.



Activitatea din ce in ce mai intensa din domeniul constructiilor ce a cuprins Atena in ultimii patru ani a oferit deja unor companii din Australia si Germania ocazia de a face afaceri in Grecia.



Totusi, Grecia are inca in fata o provocare de proportii olimpice de a-i convinge pe investitorii straini ca pot face investitii pe termen lung in aceasta tara. Viitorul financiar al tarii poate depinde intr-o mare masura de succesul pe care-l va inregistra Grecia in aceasta privinta.



"Nu exista o traditie adevarata in ceea ce priveste investitiile straine in Grecia, in special in domenii cum este cel al produselor electronice," a declarat Koutroubinas. "In aceasta privinta, alte tari, cum ar fi Irlanda, au un avantaj in fata noastra".
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO