Business Internaţional

Grecii sunt foc si para: Suntem doar niste cobai pentru Uniunea Europeana

15.02.2010, 00:00 39

Oficialii guvernului de la Atena au lansat un atac surprinzatorla adresa partenerilor sai din Uniunea Europeana, pe care i-aacuzat ca au creat o criza pe plan psihologic care poate alimentaun colaps pe plan real, scrie Financial Times. Acuzatiile ausurvenit la doar o zi dupa ce statele europene au promis ca vorsustine tara mediteraneeana afectata de o criza guvernamentala.

George Papandreou, primul-ministru grec, a declarat ca in timpulprimului test important pentru zona euro, Grecia a devenit "unanimal de laborator in cadrul bataliei dintre Europa si pietelefinanciare".

In timpul unei declaratii televizate catre cabinetul sau,Papandreou i-a criticat pe membrii UE pentru ca au trimis "mesajediferite referitoare la situatia din tara noastra, mesaje care aucreat o psihologie a unui colaps sumbru care ar putea deveniiminent tocmai din cauza acestei psihologii".

Papandreou a invinovatit Comisia Europeana pentru ca nu a reusitsa demaste neregulile fostului guvern conservator, care a fostacuzat de UE ca a falsificat datele statistice.

"Aceasta situatie a subminat responsabilitatea institutiiloreuropene fata de pietele internationale", a spus el.

Reactia sa ii va infuria probabil pe liderii europeni de alcaror ajutor Papandreou are nevoie. Ajutorul de la celelalte statemembre ale zonei euro va veni doar dupa ce Grecia va demonstra caplanul sau de austeritate este sustenabil.

Germania insista ca Atena sa fie cea care suportaresponsabilitatea initiala in vederea restaurarii increderiiinvestitorilor in Grecia. Cancelarul german Angela Merkel s-amentinut ferma pe pozitii in fata incercarilor Frantei de a se creaun plan de salvare explicit, o solutie ce a fost creionata lasummitul liderilor Uniunii Europene ce a avut loc joi laBruxelles.

Oficiali de la Paris au spus ca Merkel a insistat mult ca Greciasa faca unele eforturi suplimentare in directia reduceriideficitului bugetar, astfel incat a fost aproape de a se zadarniciincheierea unui acord la summit.

Potrivit unor surse de la Atena, cancelarul german a cerutmajorarea TVA cu 1%, aceasta fiind o masura adiacenta celei dereducere a cheltuielilor. Pozitia ferma a lui Merkel se bucura desustinere politica si publica in Germania.

Oficialii guvernamentali spun ca au fost, de asemenea,constransi de regulile Curtii Constitutionale, care impun aderareastricta la criteriile de stabilitate fiscala si monetara din zonaeuro.

Membri atat ai guvernului, cat si ai partidelor aflate inopozitie in Germania au declarat ca parlamentul nu va sustinecrearea unui program de ajutorare pentru Grecia daca nu existadovezi clare care sa indice ca statul va adopta masuri drasticepentru reducerea cheltuielilor.

Euro scade de cinci saptamani

Euro s-a depreciat pentru a cincea saptamana consecutiv inraport cu dolarul american pe fondul temerilor ca eforturileUniunii Europene in directia evitarii unui faliment national alGreciei vor avea efecte adverse asupra uniunii monetare, scrieBloomberg.

Euro a atins la sfarsitul saptamanii trecute un nivel minimrecord pentru ultimele opt luni in raport cu moneda americana, inconditiile in care investitorii asteapta sa vada rezultatele uneiintalniri a ministrilor de finante ce urmeaza a avea loc inperioada 15-16 februarie. Investitorii asteapta ca dupa aceastaintalnire sa primeasca mai multe detalii cu privire la salvareaGreciei din criza.

Euro a pierdut saptamana trecuta 0,3%, pana la un curs de schimbde 1,3632 dolari pentru un euro, fata de 1,3678 dolari pentru omoneda europeana pe 5 februarie. Aceasta a fost cea de-a cinceasaptamana de declin, cea mai lunga perioada din ultimul an.

"Este un proces extrem de volatil", a spus Ron Leven, strategmonetar la Morgan Stanley in New York. "Indiferent de modul in carese va solutiona aceasta situatie, se va putea observa o inasprire aregulilor ce guverneaza sistemul fiscal, o mentinere a stariianemice a economiei si o Banca Centrala Europeana care va intarziamajorarea ratelor. Ne asteptam ca euro sa piarda teren." CristinaRosca

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO