Business Internaţional

GRECO: România arată o voinţă fără precedent de combatere a corupţiei. Recomandările Europei pentru România

GRECO: România arată o voinţă fără precedent de...

Autor: Ioana Bojan

22.01.2016, 13:49 1812

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul Consiliului Europei, raportul de evaluare adoptat de GRECO subliniază că în România există o voinţă fără precedent de combatere a infracţiunilor de corupţie din instituţiile publice. Totuşi, raportul cere autorităţilor române să intensifice eforturile de prevenire a corupţiei prin dezvoltarea unor reguli de integritate pentru parlamentari şi prin mărirea eficienţei măsurilor existente pentru judecători şi procurori.

"România a făcut paşi importanţi privind investigarea şi judecarea (actelor de) corupţie. Acum trebuie să dezvolte un sistem de prevenire mai robust şi mai eficient, care să rezolve situaţiile problematice încă înainte de a se transforma în acte infracţionale", a afirmat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei (CoE) înfiinţat în 1999 în vederea monitorizării nivelului de conformitate a statelor membre cu standardele anticorupţie, a adoptat Raportul de evaluare privind România în cadrul reuniunii plenare din perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2015. Reuniunea a avut loc la Strasbourg şi face parte din runda a patra de evaluare care a debutat în ianuarie 2012.

Tema acestei runde a fost Prevenirea corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor, menţionează Ministerul Justiţiei într-un comunicat remis Mediafax. Criteriile de evaluare folosite pentru fiecare dintre aceste categorii profesionale au fost: principii etice şi reguli de conduită, conflictul de interese, interzicerea sau restrângerea dreptului de a desfăşura anumite activităţi, declararea averilor, veniturilor, obligaţiilor şi intereselor, respectarea regulilor cu privire la conflictul de interese şi cunoaşterea normelor de integritate.

Raportul formulează 13 recomandări pentru autorităţile române, dintre care nouă în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei în rândul membrilor Parlamentului şi patru cu privire la judecători şi procurori. Astfel, România se plasează sub media de 14 recomandări corespunzătoare celor 34 de state membre GRECO ale căror rapoarte de evaluare au fost adoptate până în prezent.

În opinia Ministerului Justiţiei, acest raport surprinde în mod obiectiv şi echilibrat stadiul măsurilor de promovare a integrităţii în exercitarea demnităţilor publice. Raportul confirmă evaluarea Ministerului Justiţiei privind nevoia unui accent sporit asupra măsurilor preventive şi educative anticorupţie, dublat de garantarea stabilităţii cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie în care instituţii precum Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dar şi instanţele judecătoreşti, funcţionează cu rezultate notabile.

Recomandările în ceea ce priveşte activitatea Parlamentului României vizează creşterea gradului de transparenţă şi acces al cetăţeanului la informaţii privind activitatea legislativă, transparentizarea activităţilor de lobby, adoptarea şi aplicarea eficientă a unui cod etic al parlamentarului, consolidarea sistemului de restricţii cu privire la cadouri, ospitalitate, favoruri şi alte beneficii pentru parlamentari.

Totodată, raportul evidenţiază necesitatea clarificării regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţilor, solicitând un rol proactiv din partea ANI în gestionarea ex oficio a cazurilor privind membrii Parlamentului. Nu în ultimul rând, GRECO solicită clarificări privind sistemul de imunităţi şi îmbunătăţirea acestuia inclusiv prin reglementarea unor criterii clare şi obiective privind deciziile de ridicare a imunităţii.

Referitor la sistemul judiciar, raportul remarcă regimul strict de incompatibilităţi şi restricţii specifice profesiei de magistrat şi formulează preponderent recomandări vizând implicarea activă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi a Inspecţiei Judiciare în promovarea integrităţii şi creşterea gradului de cunoaştere şi aplicare a standardelor de integritate şi etică, inclusiv prin o analiza profundă a riscurilor şi vulnerabilităţilor.

GRECO formulează propuneri de creştere a transparenţei procedurii de numire şi revocare din funcţiile de conducere la nivelul parchetelor. Ministrul Justiţiei ia act de această recomandare extrem de actuală şi reiterează opţiunea de a exercita această prerogativă legală pe baza unor criterii obiective şi transparente, esenţial fiind cel al integrităţii.
Ministerul Justiţiei, în cooperare cu Parlamentul României şi CSM, va asigura reflectarea recomandărilor formulate de către GRECO în cadrul viitoarei Strategii Naţionale Anticorupţie (SNA) 2016 -2020, aflată în curs de elaborare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO