Business Internaţional

„Greii“ din businessul internaţional se retrag din Rusia, iar investiţiile se suspendă

„Greii“ din businessul internaţional se retrag din...

Autor: Liviu Popescu

23.09.2014, 00:03 3188
După ce băncile internaţionale au început să dea semne că se retrag de pe piaţa rusă pentru a nu fi prinse în disputele politice legate de criza din Ucraina, Blackstone, cel mai mare fond de investiţii la nivel mondial, a anunţat că „renunţă la Rusia“ şi nu va reînnoi contractele pe care le are cu consultanţii angajaţi în această ţară din cauza tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

De asemenea, grupul petrolier american Exxon Mobil, unul dintre cele mai mari din lume, va suspenda proiectele din zona arctică a Rusiei, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a sprijinit în ultimele trei decenii unele dintre cele mai eficiente fonduri private de investiţii din Rusia, a suspendat investiţiile noi în această ţară.

Decizia Blackstone, care nu are birouri în Rusia, subliniază că până şi investitorii occidentali cu influenţă se feresc să facă afaceri în această ţară. Decizia Blackstone de a se retrage de pe piaţa rusească a fost încurajată de faptul că fondul american nu a reuşit în ultimii trei ani să găsească în Rusia oportunităţi adecvate de investiţii. „În vremurile bune, Blackstone nu putea găsi nimic de făcut, iar în cele rele, nici nu-şi putea ima­gina să facă ceva“, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

Preşedintele Blackstone Steve Schwarzman a intrat în boardul interna­ţional de consilieri al Fondului Rusesc de Investiţii Directe, un vehicul de investiţii sprijinit de Kremlin.

Exxon Mobil îşi va retrage până pe 26 septembrie toţi muncitorii americani din zona arc­tică rusească, alini­in­du-se astfel sancţiunilor impuse Rusiei de către SUA, scrie Financial Times.

DMS Partners, un fond privat de investiţii creat de trei foşti directori ai Goldman Sachs, printre care şi fostul director al filialei din Rusia, a fost închis după ce nu a reuşit să strângă capitalul vizat, de două miliarde de dolari. Banii urma să fie investiţi pe pieţele emergente, inclusiv în Rusia.

Grupul american Carlyle, cel mai mare investitor de private equity la nivel mondial, şi-a închis birourile din Rusia în 2005 argumentând că rentabilitatea investiţiilor nu merită riscurile la care se expune.

Fondurile internaţionale de investiţii erau precaute faţă de Rusia chiar şi înainte de izbucnirea crizei din Ucraina din cauza nivelului ridicat al corupţiei, interferenţele politice şi un sistem judiciar complex.

Această perspectivă a fost accentuată săptămâna trecută când Vladimir Ievtuşenkov, preşedintele AFK Sistema, conglomerat care controlează printre altele şi cel mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, MTS, a fost arestat sub acuzaţia de spălare de bani într-un caz legat de achiziţia de către AFK Sistema a companiei Başneft, una dintre puţinele companii de exploatare a petrolului care nu se află sub controlul statului. Vladimir Ievtushenkov se află în topul 15 al celor mai bogaţi ruşi cu o avere estimată la nouă miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO