Business Internaţional

Greii economiei mondiale se întâlnesc pentru a opri scumpirea alimentelor

Greii economiei mondiale se întâlnesc pentru a opri scumpirea alimentelor

Foto Octav Ganea

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

22.06.2011, 00:03 700

Miniştrii agriculturii din marile economii se întâlnesc astăzişi mâine pentru a găsi soluţii cu ajutorul cărora să evite o crizăa alimentelor şi pentru a reduce volatilitatea preţuriloralimen­telor. Ei ar putea propune crearea unei baze internaţionalede date cu privire la stocurile de alimente, convenind în acelaşitimp reducerea unor bariere comerciale, potrivit The Wall StreetJournal.

Miniştrii ţărilor G20 vor discuta timp de două zile în Paris pemarginea unei probleme din ce în ce mai grave: cererea de alimentecreşte într-un ritm mai alert decât oferta, ofertă afectată deşocurile meteorologice şi intervenţiile guverna­mentale.

Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO) din cadrul ONUanticipează că la nivel mondial producţia de alimente va trebui săfie cu 70% mai mare până în 2050 pentru a putea hrăni întreagapopulaţie. Totuşi, creşterea producţiei agricole este aşteptată săîncetinească la 1,7% pe an în deceniul ce se încheie în 2020,comparativ cu un ritm anual de 2,6% înregistrat în deceniulanterior, potrivit ultimelor estimări ale FAO.

Situaţia a contribuit la creşterea preţurilor şi la reducereastocurilor. Iar în condiţiile unor intervenţii guvernamentalerapide pe pieţe, cum a fost cazul Rusiei, care a interzisexporturile de cereale anul trecut, pieţele alimentelor ar puteaasista la majorări continue de preţuri.

Indicele preţurilor la alimente al FAO a atins un nivel recordîn februarie, iar organizaţia a anticipat recent că preţurile laalimente vor fi în medie cu 30% mai mari în acest deceniu în raportcu cel anterior. Inflaţia preţurilor la alimente a reprezentat unuldintre factorii declanşatori ai turbulenţelor din lumea arabă dinacest an.

Unele îmbunătăţiri pot fi aduse în ceea ce priveşte tehnologiileagri­cole, spun specialiştii.

Dar pentru ca agricultorii să simtă beneficiile creşteriipreţurilor, speculaţiile de pe pieţele de derivate pe materii primetrebuie regle­mentate, susţine Franţa.

Totuşi, miniştrii se vor concentra probabil nu pe o reglementaremai strictă, ci asupra sporirii transparenţei de pe pieţele fiziceprin crearea unei baze de date, susţine Abdolreza Abbasian,economist în cadrul FAO.

Aceasta va fi denumită Agri­culture Market Information System,sau AMIS, va fi localizată la sediul FAO din Roma şi va includedate privitoare la stocuri şi producţie.

Economiştii spun însă că ţări cum este China ar putea fi greu deconvins să contribuie cu date care le-ar putea dezvălui strategiilecomerciale. Rusia este de asemenea de aşteptat să se opunăpropunerilor de reducere a intervenţiilor guver­namentale pepieţele de export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO