Business Internaţional

"Grexitul", cuvântul care va sta pe buzele tuturor în săptămânile care urmează

"Grexitul", cuvântul care va sta pe buzele tuturor în săptămânile care urmează

Premierul Olandei, Mark Rutte (Foto: AFP)

Autor: Adrian Voicu

12.02.2012, 16:16 11460

"Grexitul" este noul cuvânt care mai nou este folosit în mod deschis în discuţii. Este vorba de ieşirea Greciei din zona Euro, scrie The Guardian.

Ministrul elen de finanţe, Evangelos Venizelos, crede că dilema Greciei, dacă merită să plătească preţul cerut de troică pentru rămânerea în zona euro, este o problemă de care depinde destinul Greciei.

În teorie, Grecia ar putea intra în default şi să rămână în zona euro, pentru că deja oferta de salvare pusă pe masă de instituţiile internaţionale reprezintă un default parţial către creditorii din sectorul privat. Dar resentimentele cu privire la Grecia continuă să crească la Bruxelles, unde ţara este considerată vinovată pentru distrugerea proiectului zonei euro. Dacă politicienii nu vor ajunge la o înţelegere astăzi cu privire la reducerea cheltuielilor guvernului, partenerii din zona euro ar putea lua decizia de a da ţara afară din zonă.

Şi discuţiile sunt tot mai pe faţă. Săptămâna trecută tot mai multe voci consideră că este necesar un nucleu al zonei euro, considerând că Grecia poate la fel de bine să nu facă parte din bloc. Premierul olandez Mark Rutte declara: "Suntem în prezent atât de puternici în zona euro, încât putem să administrăm o ieşire a Greciei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO