Business Internaţional

Grexitul: „Nu mai este vorba de câteva săptămâni, ci de doar câteva zile“

Euclid Tsakalotos. Foto: AFP

Euclid Tsakalotos. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

08.07.2015, 00:07 8558

Şedinţa de ieri a miniştrilor de finanţe din zona euro a adău­gat un sentiment fără precedent de urgenţă crizei gre­ceşti, dar nu a adus nicio bază pentru continuarea nego­cie­rilor cu Atena.

Noul ministru de finanţe al Greciei, Euclid Tsakalotos, pus în funcţie după demisia lui Yanis Varou­fakis, a stat pur şi simplu izolat, nebăgat în seamă de colegii săi din Eurogroup, la prima sa şedinţă în grupul elitei finan­ţelor europene, ceea ce subliniază poate cel mai bine poziţia de izolare în care a ajuns Gre­cia în Europa.

„Soli­da­­ritatea la nivel euro­­pean şi res­ponsabilitatea la ni­vel naţional sunt încă impor­tante. Fără solidaritate şi fără re­forme nu putem porni pe acest drum. Nu mai este vorba de câte­va săptă­mâni, ci de doar câteva zile“, a spus cance­larul german Angela Merkel.

Reprezentanţii gu­ver­nului de la Atena sunt aşteptaţi să prezinte as­tăzi noile lor propuneri de reforme care ar trebui să deblocheze fi­nan­ţa­rea inter­na­ţională fără de care Grecia ar intra în faliment.

Banca Cen­trală Eu­ropea­nă a pus pre­siuni şi mai mari pe sis­temul ban­car grecesc, cea mai vulnerabilă parte din eco­nomie în faţa crizei, crescând garanţiile pe care le ce­re băn­ci­lor pentru a ţine deschisă linia de finanţare pusă la dis­poziţia acestora. Instituţia nu a alocat însă mai multe fonduri pentru băncile greceşti.

Fără aceşti bani, instituţiile de credit vor intra într-o criză de lichiditate şi în cele din ur­mă în colaps. Prăbuşirea sistemului bancar va scoate Grecia din zona euro, ceea ce ar adduce şi mai multă durere pentru greci.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO