Business Internaţional

Gripa aviară s-a extins în Cehia, care a raportat primul focar din ultimii trei ani

Gripa aviară s-a extins în Cehia, care a raportat...

Autor: Mihai Gongoroi

19.01.2020, 11:00 47

Virusul gripei aviare H5N8 a fost descoperit sâmbătă la o fermă avicolă din Republica Cehă, primul caz din ultimii trei ani, a anunţat autoritatea sanitar-veterinară, transmite Reuters.

Potrivit agenţiei, virusul a omorât 6 dintr-un număr de 12 păsări la care a fost confirmată prezenţa virusului înalt patogen. Autorităţile au luat măsuri de prevenţie imediate, a mai anunţat agenţia sanitar-veterinară.

Autoritatea veterinară din Ungaria a descoperit două focare de gripă aviară în ultima săptămână, unul la o fermă de raţe din est, la circa 30 de kilometri de graniţa cu România, şi unul la o mare fermă de curcani din nord-vest.

Autoritatea din Ungaria a anunţat că virusul este similar cu cel întâlnit în 2016 şi că produsele din pasăre sunt sigure pentru consum. Totodată, aceasta impus restricţii de transport pentru a izola extinderea virusului. Virusul H5N8 nu a cauzat infecţii la oameni în Europa, potrivit agenţiei din Ungaria.

Virusul s-a extins şi în Slovacia, care a raportat recent primul focar de gripă aviară din 2016.

Vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit o notificare de la Comisia Europeană despre livrarea unor produse din carne de pasăre (curcan) provenind din zonele din jurul celor restricţionate de pe teritoriul Ungariei. Produsele au pătruns în România prin judeţul Bihor.

În regim de urgenţă, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze imediat pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005.

Două focare au fost confirmate în România, cel mai recent la o fermă de păsări din Seini, din judeţul Maramureş, la trei zile după ce fusese diagnosticat primul focar.

Peste 22.000 de păsări din ferma din Maramureş unde a fost confirmat cel de-al doilea focar de gripă aviară au fost omorâte, iar autorităţile au stabilit că cele două ferme în care a apărut gripa aviară au folosit acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureş transmis, duminică, iniţial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO