Business Internaţional

Grmania. Boom-ul economic dă curaj sindicatelor în negocierile pentru salarii mai mari

Grmania. Boom-ul economic dă curaj sindicatelor în...

Autor: Catalina Apostoiu

30.01.2018, 00:05 142

Vremurile sunt numai bune pentru a fi lider sindical în Germania, iar Reiner Hoffman ştie acest lucru.

„Registrele de comenzi sunt pline. Profiturile sunt splendide. Este o oportunitate pentru a obţine un acord decent”, spune şeful DGB, federaţia sindicală din Germania, o ţară care se bucură de un boom economic susţinut şi şomaj aflat la un minim record.

Companiile din întreaga ţară se plâng de un deficit de forţă de muncă, sporind speranţele liderilor sindicali de a obţine majorări salariale ambiţioase şi condiţii mai bune, potrivit Financial Times.

Şi pe frontul politic veştile sunt mai bune: drepturile muncitorilor şi lupta împotriva condiţiilor precare de muncă ocupă un loc de frunte pe agenda negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

Încrederea liderilor sindicali din Germania este evidentă în aceste zile. Unele dintre cele mai mari sindicate ale DGB, cum ar fi IG Metall şi Verdi, fac presiuni pentru obţinerea unor majorări salariale de 6% în acest an. Semn al intensificării tensiunilor, IG Metall a iniţiat o serie de greve de 24 de ore pentru a-şi susţine campania.

Cerinţele atrag atenţia nu în ultimul rând pentru că urmează unor ani întregi de salarii sub presiune care au ajutat economia germană să-şi menţină competitivitatea, dar, spun criticii, cu preţul restrângerii cererii interne.

Actualul boom nu a sporit speranţele doar pentru salarii mai mari, ci şi pentru un program mai scurt, timpul având în prezent pentru tineri aceeaşi valoare ca şi banii.

O majorare solidă a salariilor nu ar bucura numai muncitorii germane, ci şi pe strategii BCE care se luptă să împingă inflaţia mai aproape de ţinta de aproximativ 2%. Un obstacol major întâmpinat de acesta este legat de stagnarea salariilor.

Şeful DGB spune că împărtăşeşte temerile BCE, dar că nu sindicatele germane sunt de vină.

În opinia lui Hoffman, problema constă de fapt în numărul în creştere de muncitori germani care nu sunt acoperiţi de acorduri salariale collective.

„Există o diviziune între cei care obţin majorări salariale pentru că sunt acoperiţi de astfel de acorduri şi restul, aproximativ jumătate din forţa de muncă germană, care nu sunt acoperiţiî, spune Hoffman, adăugând că Germania are nu numai o ìpiaţă complet divizatăî, dar ţi ìcel mai mare sector cu salarii mici din Europa occidentalăî.

Un alt punct de îngrijorare pentru sindicate este reprezentat de muncitorii plasaţi în contracte temporare fără nicio justificare, spune Hoffman, arătând că anul trecut fiecare al doilea nou contract de muncă a fost unul temporar.

Problema şi-ar putea găsi rezolvarea în curând însă, social democraţii germani identificând muncitorii temporar drept o problemă vitală în negocierile de formare a unui guvern de coaliţie cu blocul conservator al cancelarului Angela Merkel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO